Helge R. Olsen & Sønn AS har lenge vært kjent som en kvalitetsleverandør. Da Norges Lastebileier-Forbund (NLF) lanserte Fair Transport-programmet sommeren 2017 var det ikke unaturlig at Oslo-bedriften var en av de aller første som viste interesse. Veien mot kvalitetssikringen har vært hard og selskapet har jobbet målrettet for å kunne bli sertifisert i henhold til kriteriene for Fair Transport. I februar fikk de lønn for strevet - da kom godkjenningen og Helge R. Olsen & Sønn AS kunne smykke bilene med den ettertraktede Fair Transport-logoen.
Administrerende direktør Helge R. Olsen er storfornøyd med å kunne vise til kvalitetssikringen blant sine kunder. Han forteller at Fair Transport er et godt salgsargument.
- I tillegg viser Fair Transport-sertifiseringen at vi er en seriøs norsk transportør, sier Olsen.
Først i Sverige
Fair Transport har høstet mye oppmerksomhet siden konseptet ble lansert og presentert under NLFs transportturné sommeren 2017.
- Bedrifter som slutter seg til Fair Transport forplikter seg til å møte strenge krav til arbeidsvilkår, trafikksikkerhet, klima og miljø. Målet er at transportkjøpere skal ta ansvar og benytte seg av Fair Transport-bedrifter fremfor useriøse lavpris-aktører, fortalte administrerende direktør Geir A. Mo den gangen.
Fair Transport ble først lansert i Sverige, hvor Helge R. Olsen har mye kjøring. Han la tidlig merke til konseptet, og at det ble tatt godt imot.
- Svenskene har hatt en lignende ordning en stund. Vi opererer mye i Sverige og har derfor sett at mange transportører har hatt suksess med dette overfor sine kunder. Derfor var vi tidlig ute med å bli sertifisert da vi så hvor positiv ordningen var i Sverige.
Reaksjonene har latt vente på seg
Selv om Fair Transport på mange måter er en suksess i nabolandet, så har ikke Helge R. Olsen fått så mye oppmerksomhet knyttet til sertifiseringen her hjemme, foreløpig.
- På sikt er vi sikre på at dette vil få mer oppmerksomhet, noe som kommer til å medføre at transportkjøpere blir mer bevisst når de skal velge transportør, mener han.
Han forteller videre at selv om man er ISO-sertifisert, så betyr ikke det at man nødvendigvis er en seriøs bedrift.
- Fair Transport er med på å synliggjøre de seriøse aktørene, og det gjør det lettere for transportkjøperne å velge bedrifter som har alt på stell.
Dette er Fair Transport
Fair Transport er et kvalitetssikringsprogram for vegtransportører som er medlem i Norges Lastebileier-Forbund. Kvalitetsprogrammet er forpliktende og skal gjøre det enklere for transportkjøpere å velge bærekraftige, trafikksikre og sosialt ansvarlige alternativer når man skal kjøpe transport.
Prosjektleder Jens Olaf Rud forteller at det i dag er over 170 NLF-bedrifter som tilfredsstiller kravene for å bli en Fair Transport-bedrift.
- Det stilles en rekke krav til Fair Transport-bedrifter. De må implementere og benytte et godkjent trafikksikkerhetsprogram for å kjøre mest mulig trafikksikkert. I tillegg må bedriften bruke kjøretøyets flåtestyringsprogrammer for å kjøre mest mulig utslippsvennlig, og man må ha et godkjent HMS-system, sier Rud.
- Vi er veldig fornøyd med at Helge R. Olsen valgte å bli en Fair Transport-bedrift. De har alltid vært en bedrift som har alt på stell og jobber etter prinsippene i Fair Transport. Det er også veldig moro at de var blant de første som ønsket å sertifisere seg.
Etablerer bransjeregister
Fair Transport-bedriftene kommer etter hvert inn i et bransjeregister. Registeret skal inneholde hvilken kategori selskapet hører hjemme i, hvilken transport de bedriver og hvilke godkjenninger de har. Registeret blir lagt under varemerket Fair Transport.
- Vi jobber også med en revisjonsordning som gjør at man hvert andre år blir revidert av en institusjon for å opprettholde Fair Transport-sertifiseringen. Det skal ikke være slik at man signerer en avtale og egenerklæring og så er man Fair Transport-bedrift for bestandig, forteller Rud.