Vi snakket med tre transportinteresserte TIP-elever på Etterstad VGS avdeling Ullevål:

– Det er mer regler her i Norge enn i Afghanistan

Navn: Sajad Hosseny (18)

– Kunne du tenke deg å bli yrkessjåfør?

– Ja, egentlig. Jeg har tenkt å bytte til VG1 Service og samferdsel, og så gå VG2 Transport og logistikk. Jeg har vokst opp med lastebil, faren min har drevet med lastebil og jeg har vært med og hjulpet ham en del. Lastebil er gøy her i Norge. For det er noe annet der jeg kommer fra. Faren min kjørte lastebil i hjemlandet mitt, Afghanistan.

– Hvordan er det å kjøre lastebil i Afghanistan sammenlignet med i Norge?

– Det er det helt annerledes, det er ikke så mye regler. Og så er det mindre jobb. Her laster man opp bilen selv, og man losser selv. Man har mer ansvar her i Norge enn i Afghanistan.

– Hva kunne du tenke deg å begynne å kjøre?

– Jeg kunne tenkt å kjøre på utlandet, nedover Europa. Det spiller ingen rolle hva jeg kjører, så lenge jeg kjører langt.

Shibab Mohamed (17) er sikker på en ting: Han vil drive med bil, store eller små. Foto: Lars Thorvaldsen Shibab Mohamed (17) er sikker på en ting: Han vil drive med bil, store eller små. Foto: Lars Thorvaldsen

– Det står mellom å bli bilmekaniker og yrkessjåfør

Navn: Shihab Mohamed (17)

– Kunne du tenke deg å kjøre lastebil?

– Jeg vurderer å søke transportfag til neste år. Vi får se, jeg har ikke bestemt meg ennå og er ikke helt overbevist. Hvis jeg ikke søker transportfag, så blir det nok bilmekaniker. Det står mellom å bli bilmekaniker og yrkessjåfør. Jeg liker å kjøre langt og se nye steder, men jeg er også veldig interessert i biler, og drømmen er å bygge min egen bil.

– Hvis du skulle begynt å kjøre. Hva slags type kjøring kunne du tenkt deg?

– Det er jeg usikker på. Faren min kjørte lastebil før, så jeg vet hva det går i. Man sparer mye penger på å gå transportfag, man får jo førerkort til over hundre tusen kroner. Og det er veldig bra. Yrket virker jo veldig interessant, men jeg usikker på om jeg vil begynne å kjøre.

Hussain Al-Musawi (17) skal videre på Transport & Logistikk for å bli yrkessjåfør. Foto: Lars Thorvaldsen Hussain Al-Musawi (17) skal videre på Transport & Logistikk for å bli yrkessjåfør. Foto: Lars Thorvaldsen

– Så lenge jeg får kjøre er jeg fornøyd

Navn: Hussain Al-Musawi (17)

– Kunne du tenke deg å bli yrkessjåfør?

– Jeg går på første året på videregående nå og jeg har tenkt å søke Transport og Logistikk til neste år. Egentlig ville jeg bli mekaniker, men jeg har møtt folk som er yrkessjåfører og de har anbefalt meg å gå det siden yrket er bra. En kompis av faren min er yrkessjåfør og jeg har vært med han på jobb noen ganger. En gang var jeg med han til Russland og det var veldig moro. Jeg hadde aldri vært der før. Og det har gitt mersmak, rett og slett.

– Hva kunne du tenke deg å begynne å kjøre?

– Hva som helst, egentlig. Det spiller ingen rolle – så lenge jeg får kjøre er jeg fornøyd. Jeg liker friheten. Den får man ikke hvis man jobber i butikk, på lager og sånne jobber. Jeg synes det virker kult å kjøre rundt og få sett litt.

– Scania eller Volvo?

– Volvo er bra, men det er Scania som passer best for meg.

Les også: Tre NLF-lærlinger på topp i Yrkes-NM