– Jeg mener det er en vesentlig forskjell mellom å ha kjørt overtid i en innkjøringsperiode og å sette brudd på arbeidsmiljøloven i system over mange år.

Jonny Enger, tidligere direktør i Veireno, ble nylig dømt til fengsel i ni måneder etter at det ble kjent at ansatte i Veireno brøt arbeidsmiljøloven da selskapet hadde ansvar for søppelinnhentingen i Oslo. Totalt er det snakk om 1080 lovbrudd over en periode på fem måneder, hvorav om lag halvparten handlet om forhold i Vestfold.

– Bør politianmeldes

Samtidig har Oslo kommune brutt loven hele 3234 ganger bare i perioden mellom 1. januar og 1. oktober i år, fordelt på Brann- og redningsetaten (1472 brudd), Vann- og avløpsetaten (785 brudd), Bymiljøetaten (623 brudd), Energigjenvinningsetaten (129 brudd), Fornebubanen (16 brudd), Klimaetaten (137 brudd) og Renovasjonsetaten (72 brudd).

Totalt er det snakk om over 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven siden januar 2016.

– Dette har foregått i årevis. Vi ble politianmeldt dagen etter at Arbeidstilsynet hadde vært her. Skal det være likhet for loven, bør jo Oslo kommune også få samme behandling, forteller Enger, som gjennom sin advokat Elden har anket saken til høyesterett.

Byrådsleder Raymond Johansen orientert

I en pressemelding fra Oslo byråd oppgir byrådsleder Raymond Johansen at han er orientert om brudd på regelverk i underliggende etater i miljø- og samferdselssektoren av byråd Lan Marie Berg.

– Vi ser at det kan være grunnlag for å vurdere om vi har gode nok systemer også i andre deler av kommunen. Dette handler ikke først og frem om rapportering, men om å sikre at etatene gjør det de kan for å unngå brudd på regelverket, sier Johansen.

Les også: Advarer mot transportkaos ved «no deal»-Brexit