Vlantana Norge har den siste tiden vært gjenstand for stor oppmerksomhet både i Norge og i utlandet. Bakgrunnen ligger i forhold knyttet til systematisk underbetaling, manipulasjon av timelister, bruk av tvangsmidler og press mot ansatte og ikke minst tilbakeholdelse og destruksjon av bevis i tilsynssammenheng.

Nylig fikk skandalen en ny dimensjon da advokat Sandra Latotinaite, som tidligere representerte ansatte i søksmål mot bedriften, valgte å akseptere et styreverv i Vlantana Norge. Samtidig fastholder hun sine tidligere uttalelser, som blant annet inneholder kraftsalver som «moderne slaveri», «rå utnyttelse» og «sosial dumping på sitt verste».

– Etisk overtramp

Mindre spesielt ble det ikke da det ble kjent at advokaten inntil nylig hadde en intensjonsavtale med tidligere ansatte om å anmelde selskapet for blant annet dokumentforfalskning. Klientene ble først gjort oppmerksom på rollebyttet samme dag som styrevervet ble kunngjort i media.

Den litauiske advokatforeningen Lietuvos Advokatura understreker nå i en pressemelding at Sandra Latotinaite ikke innehar advokatlisens i Litauen, og ber om at hun i litauiske medier konsekvent henvises til som en «norsk advokat».

Styremedlem i Lietuvos Advokatura prof. dr. Ignas Vėgėlė forteller at Latotinaites overgang til Vlantana Norges styre kan, avhengig av omstendighetene, vurderes som et etisk overtramp som kan være gjenstand for disiplinærreaksjoner.

– Jeg har ingen kommentar til at en litauisk forening uttaler seg uten å kjenne sakens faktiske side, innholdet i forliksavtalen og uten å ha innhentet uttalelse fra meg, oppgir Sandra Latotinaite på e-post til Lastebil.no.

Les også: Aksepterte styreverv, fastholder at Vlantana Norge bedriver «moderne slaveri»