årets transportkonferanse var det to grupperinger som bidro kraftig til å dra snittalderen ned. Både en håndfull ungdomspolitikere og lærlinger var til stede, og på konferansens andre dag deltok begge grupper på et eget opplegg hos Scania i Drammen.

Erfaringsutveksling

Det har blitt en etablert tradisjon at ungdomspartiene inviteres til deltakelse på transportkonferansen, og ikke minst at de gis mulighet til å prøve seg bak rattet på lastebil. For tredje år på rad stilte Scania opp med både lastebiler og mannskap, slik at ungdomspolitikerne kunne få et nærmere innblikk i transportnæringen. I år fikk også politikerne selskap av lærlinger i transportfaget, som kunne bidra med nyttig innsikt i en spennende næring.

Senterungdommens Erlend Nytrøen fikk en aha-opplevelse da lastebilens blindsoner ble demonstrert. Foto: Knut Gravråk Senterungdommens Erlend Nytrøen fikk en aha-opplevelse da lastebilens blindsoner ble demonstrert. Foto: Knut Gravråk

Lærlingene stakk av med quiz-seier

Besøket startet med en uhøytidelig quiz, der kunnskap om blant annet NLF, kjøre- og hviletidsregler og en hel rekke tekniske spørsmål, ble testet. Ikke overraskende var det læringene som gjorde det skarpest, men det var tydelig at også ungdomspolitikerne hadde fulgt godt med på foredragsholderne tidligere på konferansen. Det ble i tillegg viet tid til næringens rekrutteringsarbeid da det nylig oppstartede ambassadørprogrammet for transportfaget ble presentert av ambassadørene selv, med «veteran» Julianne Brox i spissen. Deretter fulgte utfluktens store høydepunkt: Lastebilkjøring!

Forsiktige sjåfører

Før de prøvde seg bak rattet fikk alle muligheten til å «tørrtrene» litt ved å først se hvilke blindsoner lastebiler har. Scanias representanter hadde på forhånd parkert to småbiler i blindsonene til en lastebil, som de unge politikerne fikk ta plass i. Flere av dem ble overrasket over hvor store blindsonene var, og utviste derfor forsiktighet da de etter hvert rullet av gårde i en lastebil som var så fersk fra fabrikken at interiøret fremdeles var dekket av plast.

Leder av Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund, var ytterst forsiktig bak rattet på den splitter nye Scaniaen. Foto: Knut Gravråk Leder av Rød Ungdom, Tobias Drevland Lund, var ytterst forsiktig bak rattet på den splitter nye Scaniaen. Foto: Knut Gravråk

Økt forståelse for næringens utfordringer

Forbundsleder Tore Velten nevnte i sin åpningstale at resultatet av en slik utflukt kunne bli to ting:

– Enten får vi i framtida politikere som har en større forståelse av hvilke utfordringer lastebilsjåfører møter i hverdagen, eller så synes de det er så gøy at de dropper politikken og blir lastebilsjåfører selv. For oss er det en vinn-vinn-situasjon, siden vi stadig vekk er på utkikk etter både flere gode sjåfører og politikere som jobber for å bedre våre rammevilkår.

Les mer fra konferansen: – Det står ikke på vilje, og vi ser gjerne til Danmark