Vi vet mye om hva som under og etter en ulykke der en lastebil er involvert, særlig i møte med personbil, motorsykkel etter en fotgjenger. Lastebilsjåføren kommer ofte unna uten fysiske skader, men motparten ofte blir hardt skadd og i verste fall omkommer. Men hvordan en slik hendelse påvirker den enkelte sjåfør psykisk er ikke like godt å forutsi. Erfaringene viser at å snakke med en likemann etter en slik opplevelse kan ha stor betydning for den mentale helsen.

-Derfor ønsker vi å markere denne dagen med å oppfordre alle til å lagre telefonnummeret til NLFs kollegahjelp på sin mobil, forklarer Guttorm Tysnes, fagansvarlig for kollegahjelpen i NLF.

Lagre nummeret

Skulle man komme i en situasjon der man må ringe NLF Kollegahjelpen vil man komme frem til If forsikring sin Helsetelefon, som er døgnbemannet.

-Der treffer du en sykepleier som er drillet på dette og som fungerer som et bindeledd inn i kollegahjelp-nettverket, sier han.

-Lagre nummeret til NLF Kollegahjelpen på din mobil, oppfordrer Guttorm Tysnes. Foto: André Kjernsli -Lagre nummeret til NLF Kollegahjelpen på din mobil, oppfordrer Guttorm Tysnes. Foto: André Kjernsli

Det finnes en rekke sterke historier om alvorlige ulykker der NLFs kollegahjelp har gjort en fantastisk innsats. Historiene fortelles både av sjåfører som er takknemlig for hjelpen, men også fra kollegahjelpere som har fått kjenne på det kunne være til hjelp.

-Det er vanskelig å si helt sikkert, men jeg føler meg trygg på at dette tilbudet i flere tilfeller har reddet den mentale helsen til sjåfører som har opplevd tøffe situasjoner i trafikken, undertreker Tysnes, som legger til at det å være kollegahjelper ikke behøver å være så komplisert. -Om du klarer å føre en samtale som kan handle om hverdagslige ting, og i tillegg er flink til å lytte er mye gjort.

Ønsker du å bidra?

I det vi nærmer oss 2022 er det tilfredsstillende å fortelle at kollegahjelp-nettverket til NLF er godt bemannet. Samtidig ønsker de alltid å høre fra personer som tror de kan ha noe å bidra med. 

Vil du ha mer info? Går du med en potensiell NLF kollegahjelper i magen? Send en kort e-post til Guttorm på gt@lastebil.no 

I NLF-magsinet nr.7 som er ute i disse dager kan du lese mer om det viktige arbeidet NLF Kollegahjelpen gjør. Du kan også finne mer informasjon ved å trykke HER

Kollegahjelpen i NLF ble startet i 1995 og er en landsdekkende støtteordning for lastebileiere og -sjåfører, som har opplevd ulykker, nestenulykker, ran eller andre sjokkartede opplevelser i forbindelse med jobben. 

Selv om støtten først og fremst tilbys NLFs medlemmer som en medlemsservice, hjelper kollegahjelperne også ikke-medlemmer, etter behov og mulighet.