Dagens sjåfør: Uno Langdalen (63)

Kommer fra: Brummundal

Kjøretøy: Volvo F13 540

Kjører for: Helles Thermotransport AS

Er arbeidsgiveren din medlem av NLF: - Ja.

Hva slags kjøring driver du med: - Jeg kjører stort sett matvarer for Orkla Foods mellom Norge og Sverige. Svenskene er ganske harde på å spise Grandis de også!

Hva er ditt kjøreområde: - Norge og Sverige.

Hvor lange har du kjørt lastebil: - Jeg har sittet bak lastebilrattet i 42 år, det er hele mitt yrkesaktive liv.

Da gjetter vi på at du trives bak rattet: - Jeg trives kjempegodt. Treffer mange, hyggelige mennesker - både blant lastebilkolleger og våre oppdragsgivere. 

Hva tenker du om å jobbe når andre har sommerferie: - Jeg pleier faktisk å ha fri tre uker i juli, men det hadde ikke gjort meg nå å jobbe når de fleste andre har ferie.

Hva tror du må til for å få bedre rekruttering til lastebilyrket: - Dette snakkes det mye om blant oss sjåfører. Vi mister dessverre endel yngre sjåfører når de etablerer seg. De moderne damene vil at gutta skal være mer hjemme, sier Uno og drar på smilebåndet.

Uno passerer svenskegrensa ganske ofte, her ved grenseovergangen på Ørje. Foto: André Kjernsli Uno passerer svenskegrensa ganske ofte, her ved grenseovergangen på Ørje. Foto: André Kjernsli

I hvilken grad har koronapandemien påvirket din arbeidsdag: - Bortsett fra at jeg treffer færre mennesker har ikke koronapandemien hatt så mye å si for meg.

Hva synes du om varslingsgrupper på sosiale medier: - Jeg varsler aldri selv, men jeg er inne og kikker litt på Facebook av og til.

Hva skulle du ønske deg at andre bilister kunne bli flinkere til: - De må få opp farta i akselerasjonsfeltet, gi gass og kom dere opp i riktig hastighet så for som mulig. Også er det mange som må kjøre forbi og slenge seg inn foran oss, der er Tesla-førerne i en egen klasse.

Er det noe politikerne burde tenke på som kunne gjøre arbeidsdagen din enklere: - Jeg skulle ønske de kunne gjort reglene for kjøre og hviletid litt mindre rigide, som i Sverige. Jeg er enig i at vi må ha regler, men det kunne ha vært et større slingringsmonn.

Hva hører du på i bilen: - Jeg hører bare på radio. Det går i P4 både i Sverige og Norge. Bilen er fem år, men det har aldri vært en CD inne i kupéen.