I slutten av juni viste Vegvesenets foreløpige tall at det var 61 personer som så langt hadde omkommet på norske veier. For første halvår i fjor – til og med juni – var antallet 31. Forrige helg var det nok en dødsulykke på veien, denne gangen i Tromsø, og det å være en årvåken sjåfør er kanskje viktigere enn noen gang, dersom man skal snu den negative trenden.  

Skremmende 

Administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Geir A. Mo, mener at det har vært en skremmende utvikling i antall trafikkulykker dette halvåret.   

– Norge var på god vei mot en 0-visjonen på drepte i trafikken, og vi må bare fortsette den viktige jobben med trafikksikkerhet. Veien er lastebilsjåførenes arbeidsplass og vi trenger en trygg arbeidshverdag, sier Mo.   

Han oppfordrer derfor alle sjåfører om å delta på trafikksikkerhetskampanjen: Hendene på rattet, blikket på veien. Nå henvender NLF seg til deg som yrkessjåfør og proff i trafikken. Vis at du tar ansvar og støtt vår kampanje!  Dersom du ikke allerede har registrert deg, kan du gjøre det her. 

– Min viktigste oppfordring til både medlemmene våre og trafikanter generelt, er nettopp å ha hendene på rattet, og blikket på veien. Det viktigste er at alle kommer trygt fram. Ha litt is i magen og unngå farlige forbikjøringer. Mobilen kan skrus på lydløs og sjekkes når man har kommet seg fram på hytta, sier Mo. 

– Vær oppmerksom 

En person som har sett mye og vet hvilke konsekvenser uoppmerksomhet i trafikken får, er Jon Jevnaker, som er daglig leder i Auto Assistanse. Han har jobbet med bilberging i 25 år. 

Han mener, samlet sett, at trafikksikkerheten har blitt bedre med årene, men peker samtidig på at uoppmerksomhet er det som i de aller fleste tilfeller fører til ulykker. 

– I dag har alle biler fått mer moderne sikkerhetsutstyr og jeg mener at det gjør sjåføren sløvere. Det er fremdeles veldig viktig å ha fullt fokus på det som skjer på veien. Et kort øyeblikk med uoppmerksomhet, er nok til at det skjer en alvorlig ulykke, forteller Jevnaker, til Lastebil.no. 

Mye bruk av mobiltelefon i bil 

Han har sett mange ulykker og nesten ulykker. 

– Alt for mange sjåfører er uoppmerksom, og det er skremmende. Når jeg kjører bufferbil, så skjer det alt for ofte at de bilene som kommer bak, ikke ser oss før de nesten er helt oppi støtputa før de svinger unna. Ofte ser vi at de har mobiltelefonen i hånden og at de ikke følger med på det som skjer lenger fremme, påpeker Jevnaker. 

– Se langt frem og planlegg

Det er midt i fellesferien og det er mange bilister på veiene om dagen. Den rutinerte bilbergeren har spesielt ett godt tips han vil oppfordre alle sjåfører og følge.  

–  Det aller viktigste en sjåfør kan gjøre er å se langt frem, slik at man ser hva som skjer foran seg på veien. Da har man god tid til å senke farten og bremse, dersom det skjer noe uventet i trafikken. Det kan redde liv, understreker Jevnaker. 

Auto Assistanse tar for det meste oppdrag i området rundt Gjøvik og Hamar. 

– Heldigvis er det ikke alvorlige ulykker hver gang. De vanligste oppdragene vi har er biler som har punktert, eller har fått en motorfeil på bilen. I tillegg har vi fått gode veistrekninger med fire felts motorvei i vårt område, og det bidrar også stort til å redusere antall alvorlige ulykker, sier Jevnaker.  

Nå håper han at antall ulykker snur i tiden som kommer, og at alle som er på veien kommer seg trygt frem dit de skal.