– Hensikten er større forutsigbarhet for trafikantene, slik at det blir enklere å planlegge kjøreturen, sier byggeleder Lena Brox. Flere trafikanter har etterspurt faste kolonnetider, og dette er en ordning som er innarbeidet på flere andre fjelloverganger i Finnmark.

Større forutsigbarhet

Faste kolonnetider kan innebære at det i enkelte tilfeller kan bli litt lengre tid mellom kolonnene enn i dag.

– Vi har valgt å legge størst vekt på forutsigbarheten for trafikantene. Vi har vi prøvd å ta hensyn til pendlere, og selvsagt til bussrutene. Det er også fordeler for driften, ved at entreprenørene har mer tid til å rydde vegen ferdig mellom kolonnene, sier Lena Brox.

For E6 over Hatter blir det ingen endringer. Denne strekningen er kortere, og her vil kolonnene gå kontinuerlig – slik som i dag.

Sikkerhet først

Statens vegvesen understreker at faste kolonnetider ikke er noen garanti for at reisen kan gå nøyaktig som planlagt. Ved dårlig vær og dårlig sikt er det av sikkerhetsgrunner satt en øvre grense på 40 kjøretøy eller maks 100 personer i hver kolonne. Denne begrensningen gjelder ikke hvis det er kolonnekjøring på grunn av smal vegbane. Det anbefales uansett å møte opp i god tid.

I tillegg til begrensninger i hvor mange som kan delta i en kolonne, vil syketransport og andre utrykningskjøretøy bli prioritert foran ordinær kolonne – slik det også er i dag. Vegtrafikksentralen vil bestrebe seg på å være oppdatert når det er denne typen endringer.

Sjekk trafikkinformasjon

– Folk må også huske på at vi er på en tøff strekning i Finnmark, hvor værforholdene av og til er slik at det er nødvendig å stenge vegen helt. Det er derfor viktig at alle trafikanter følger med på værmeldingen og trafikkinformasjonen på vegvesen.no/trafikk når de skal ut og kjøre, sier Lena Brox.

De nye faste kolonnetidene gjelder fra 1. februar, men værmeldingen tyder på at det vil være fri ferdsel i alle fall denne uka.   

Her er kolonnetidene:

Fra Fossen Fra Leirbotnvann
06.00 07.30
09.30 10.45
12.15 13.30
15.00 16.10
17.45 18.45
20.30 22.00
23.00 00.00
01.30 03.00