Kjettingdagen ble innført i 2021 i regi av NLF, som hele tiden har trafikksikkerhet høyt oppe på agendaen. Datoen er ikke tilfeldig. Fra 1. november er det lov med piggdekk og krav om 5 mm mønsterdybde i tillegg til at lastebilene skal være utstyrt med hjulkjetting, i tilfelle sterkt snøfall. 

Viktig å informere 

Mange steder opplever sjåførene væromslag og kraftig snøfall som i løpet av noen minutter gjør det vanskelig å kjøre. Da er det veldig viktig å ha både dekk og hjulkjettinger i orden. Målet med kjettingdagen er å skape en felles forståelse for hvorfor NLF ønsker å rette søkelyset mot nettopp dette. 

Dagen vil bli brukt til å informere lastebilsjåfører om bruken av kjetting. Noen steder i landet er vintere allerede godt i gang, mens andre steder lar den vente på seg. 

NLF vil også benytte anledningen til å dele ut informasjonsmateriell på norsk og engelsk om hvordan man bruker hjulkjetting, i tillegg til å dele ut «lastebilens vintervettregler». 

Vinteren er like om hjørnet

I fjor ble dagen markert ved Taralrud kontrollstasjon hvor det passerer 6500 tungbiler i døgnet. Både vegdirektør, Ingrid Dahl Hovland og samferdselsminister, Jon-Ivar Nygård, var til stede for å ta del i markeringen. Det ble et perfekt sted for å få ut denne viktige informasjonen.

I år vil alle NLFs syv regioner ha egne informasjonskampanjer, og det viktigste blir å få spredt budskapet og kunnskapen om riktig bruk av kjetting og vinterdekk på norsk vinterføre.  

Her kan du laste ned dekk- og kjettingguiden

Her kan du laste ned lastebilens vintervettregler