Onsdag ser ut til å være en dag med en omfattende rekke farevarsler.  

Det uforutsigbare været får konsekvenser for bilister over hele landet. 

– Et lavtrykk som nærmer seg fra vest, vil skape utfordrende kjøreforhold på veiene i praktisk talt hele landet fra natt til onsdag. Vær forberedt og ta nødvendige forholdsregler, advarte Statens vegvesen i en pressemelding, tirsdag ettermiddag. 

Her er det stengt ifølge SVV:

  • I Finnmark er totalt 18 strekninger stengt, mens fire har kolonnekjøring. Fjellovergangene Sennalandet, Ifjordfjellet, Kongsfjordfjellet og Båtsfjordfjellet er alle stengt på grunn av uvær.
  • Lenger sør i landet ble fylkesvei 51 Valdresflye i Innlandet stengt på grunn av uvær like etter midnatt. Ny vurdering skal gjøres klokken 10 onsdag.
  • Vegtrafikksentralen vest melder onsdag morgen om sterk vind og snøfokk i fjellet. Det er fare for at det blir kolonnekjøring både på riksvei 7 over Hardangervidda og fylkesvei 13 over Vikafjellet. Måløybrua er stengt på grunn av vind.
  • På Sunnmøre melder Fjord1 at fergesambandet mellom Hareid og Sulesund er stengt på grunn av værforholdene. Flere andre fergestrekninger er også utsatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: METEOROLOGISK INSTITUTT FOTO: METEOROLOGISK INSTITUTT

– Bli hjemme! 

Sterk kuling til full storm er varslet i Nordland, Troms og Finnmark. Klokken 06.30 meldte Vegtrafikksentralen nord om vindkast på opptil 30 meter per sekund på flere steder. 

Det beskrives som et voldsomt uvær som forventes å vare gjennom hele dagen. Vegtrafikksentralen melder om at det er mange stengte veier, særlig i Finnmark, hvor veier og fjelloverganger er rammet. Ny vurdering gjøres kontinuerlig gjennom dagen. Vegtrafikksentralen ber folk holde seg hjemme om det ikke er helt nødvendig å dra ut.  

Statens vegvesen ber alle følge med på veimeldinger og trafikkråd under uværet.  

SVVs råd til bilister:

  • Sørg for at bilen har dekk som egner seg for føret.
  • Beregn mer tid til kjøreturen enn til vanlig.
  • Ha på deg varme klær.
  • Sørg for nok bensin eller strøm på bilen.
  • Vær forberedt på at veier kan bli stengt på kort varsel.  vegvesen.no/trafikk og appen Vegvesen trafikk er gode og lett tilgjengelige informasjonskilder. Se også  vegvesen.no/fjelloverganger.
  • Vurder om du i det hele tatt må ut og kjøre denne dagen.

Glatte veier flere steder 

Også i Nordland, spesielt på Helgelandskysten og i Salten, er veiforholdene utfordrende, i tillegg til at flere har meldt inn om at FV17 er såpeglatt.  

Det er fare for is og glatte veier på grunn av regn som fryser på kald bakke og overgang til mildvær. Dette gjelder for Agder og deler av Østlandet. I Agder, Vestfold og Telemark er det også fare for underkjølt regn tidlig på dagen. 

Også på Vestlandet har uværet meldt seg tidlig onsdag morgen, opplyser Vegtrafikksentralen. 

Det er meldt om sterk vind, snøfokk og nedbør i fjellet, skriver Vegtrafikksentralen vest på X. 

FOTO: METEOROLOGISK INSTITUTT FOTO: METEOROLOGISK INSTITUTT