Nedgang i dieselprisene Prisutviklingen på diesel førte til at drivstoffindeksen hadde en nedgang på 7,3 prosent fra 1. kvartal til 2. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler gikk drivstoffindeksen ned med 16,1 prosent.

Drivstoffindeksen for lastebiltransport er basert på selskapenes priser på truckdiesel som blir hentet inn fra de største drivstoffleverandørene. Det blir beregnet et gjennomsnitt for de tre månedene i kvartalet.

Drivstoffindeksen for varebiltransport er basert på et gjennomsnitt av 3 månedlige rapporteringer av autodieselpriser hentet fra konsumprisindeksen.

Økte Kapitalkostnader

Delindeksen for kapitalkostnader steg med 2,4 prosent fra 1. kvartal til 2. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler steg kapitalkostnadene som består av avskrivninger og rentekostnader med 17,5 prosent.

Økte Øvrige kostnader

Delindeksen for øvrige kostnader steg med 1,2 prosent fra 1. kvartal til 2. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler steg øvrige kostnader som består av administrasjon, forsikring, reparasjon og service, dekk og vektårsavgifter/ årsavgifter med 7,7 prosent.

Økte Bom- og fergekostnader

Delindeksen for bom- og ferge for lastebiltransport steg med 0,7 prosent fra 1. kvartal til 2. kvartal 2023. De siste 4 kvartaler økte indeksen med 6,2 prosent.

For alle NLF-medlemmer kan kostnadsindeksen lastes ned på Lastebil.no