Uværet «Hans» har etterlatt seg store skader på vegnettet og flom og ras har ført til at fremkommeligheten er svært utfordrende for transport av gods på veg. 

Onsdag kunne NLF meddele at det dispensasjon fra kjøre- og hviletiden ble innvilget. 

Her finner du alle unntakene som blir gjeldene fra 9.-20. august. 

Ekstra kolonner 

Spesielt på Vestlandet er det i tillegg til skader som følge av «Hans», en del oppgraderingsarbeid i tunneler på nattestid, med stengte tunneler og/ eller ledebilkjøring. På flere strekninger er det begrenset med kolonner. NLF gikk derfor raskt i dialog med Statens vegvesen for å finne gode løsninger for å sikre godstransporten på veg.  

På den måten ble det på RV5 mellom Sogndal og Skei i Vestland natt til torsdag kjørt ekstra ledebiler etter behov for å møte næringstransportens behov. Normalt ville denne tunnelen vært stengt mellom kl. 23:00 og 05:30, men det ble opprettet en kolonne gjennom tunnelen kl. 01.25 fra Skeisiden, og en kl. 01:30 fra Sogndalssiden.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

BERØMMER NLF: – Jeg vil berømme NLF for både å ha vært raskt og konstruktivt i dialog med oss og for å finne treffsikre løsninger i en situasjon som var – og er – uavklart, sier divisjonsdirektør for drift og vedlikehold i SVV, Bjørn Laksforsmo. Foto: Lisa Sundstrøm BERØMMER NLF: – Jeg vil berømme NLF for både å ha vært raskt og konstruktivt i dialog med oss og for å finne treffsikre løsninger i en situasjon som var – og er – uavklart, sier divisjonsdirektør for drift og vedlikehold i SVV, Bjørn Laksforsmo. Foto: Lisa Sundstrøm

Full stans i vegarbeid 

NLF ba i tillegg SVV om full stans i vegarbeid og tunneloppgradering som vanligvis fører til stans i trafikken, slik at forsyningslinjene kunne sikres. 

Det er nå klart at SVVs avdeling på Vestlandet gjør akkurat dette.   

– Etter samtaler med avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Svenn Egil Finden, blir det bekreftet at alt veiarbeid som er trafikkstoppende blir lagt ned i dag og gjennom helgen i region vest. Vi i NLF er svært glade for at Finden, som for tiden er på ferie, og andre i Statens vegvesen for raskt å iverksette tiltak i en vanskelig tid, sier regionsjef, Jan-Ove Halsøy. 

Han opplyser videre om at det fortsatt kan bli utført arbeid på veier, både som en konsekvens av uværet «Hans», og på nødvendig veiarbeid som ikke er trafikkstoppende. I tillegg jobber NLF med å få på plass tilsvarende tiltak i resten av landet. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIKRER VARETRANSPORTEN: Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Svenn Egil Finden, bekrefter at alt veiarbeid som er trafikkstoppende blir lagt ned fra og med onsdag og gjennom helgen i region vest. Foto: Privat SIKRER VARETRANSPORTEN: Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Svenn Egil Finden, bekrefter at alt veiarbeid som er trafikkstoppende blir lagt ned fra og med onsdag og gjennom helgen i region vest. Foto: Privat

Vis hensyn 

Nå er det derimot svært viktig at alle som skal ut og kjøre tar det med ro og kjører forsvarlig. Halsøy fikk nemlig tilbakemelding fra, Torstein Ottem, som videreformidlet opplevelser som hans sjåfører opplevde på vegene i går.  

– De opplevde at enkelte yrkessjåfører kjørte uforsvarlig på strekninger med veiarbeid og på veistrekninger som er rammet av uværet «Hans». Dette skapte farlige situasjoner, og han oppfordret alle til å vise ekstra hensyn nå, forteller Halsøy. 

Fra NLF sin side er oppfordringen helt klart den samme. 

– Jeg vil oppfordre alle våre medlemsbedrifter til å kjøre varsomt på strekningene som er berørt av stormen. Mange småveier og andre omkjøringsveier er ikke dimensjonert for den samme trafikkmengden som hovedveiene og det kan være fare for utglidninger og utforkjøringer. Myndighetene gjør nå sin del av jobben med å sikre god framkommelighet, så nå må vi også puste med magen og ta det med ro. Transportnæringen er samfunnskritisk, og resten av samfunnet og næringslivet er avhengig av at varene leveres. Om vi alle jobber sammen og er tålmodige skal vi klare å få både varer og folk trygt fram, på tross av ekstremværet og stengte veier, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJØR FORSVARLIG: – Myndighetene gjør nå sin del av jobben med å sikre god framkommelighet, så nå må vi også puste med magen og ta det med ro, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten. Foto: NLF KJØR FORSVARLIG: – Myndighetene gjør nå sin del av jobben med å sikre god framkommelighet, så nå må vi også puste med magen og ta det med ro, sier forbundsleder i NLF, Tore Velten. Foto: NLF

Hold deg oppdatert

Svenn Egil Finden i SVV, oppfordrer de som skal kjøre til å kontrollere trafikkmeldinger som Statens vegvesen legger ut via Veitrafikksentralene (VTS)på 175.no, eller på Statens vegvesen sin hjemmeside  vegvesen.no.

Roser NLF

– Først og fremst vil jeg berømme NLF for både å ha vært raskt og konstruktivt i dialog med oss og for å finne treffsikre løsninger i en situasjon som var – og er – uavklart, sier divisjonsdirektør for drift og vedlikehold i SVV, Bjørn Laksforsmo. 

For det andre ønsker han å forsterke det budskapet forbundsleder Velten fremfører:

– Nå på alle vise varsomhet og aktsomhet i trafikken, både for egen sikkerhet, for sikkerheten til dine medtrafikanter og for sikkerheten til de som er ute på og langs vegen for å gjenopprette og opprettholde fremkommeligheten, avslutter Laksforsmo.