Senk farten 

Gjennom fem ulike filmer forteller han om hvordan man på tryggest mulig måte kan kjøre trafikksikkert på vinterføre (lenke til filmene ligger nederst i saken).  

– Jeg ser ofte at folk er ukonsentrerte og at mange kjører som om det er sommerføre om vinteren, sier Rustad.  

I tillegg til å kjøre som om det er sommer, opplever Rustad at mange setter for stor lit til bilens kjøresystemer. I filmene viser han blant annet hvordan tunge elbiler kan oppføre seg på glatt føre, og at det er bilføreren som må ha styringen. 

–  Er farten for stor, kan ikke elektronikken hjelpe deg. Det er du som kjører bilen, ikke bilen som kjører deg, sier han. 

Ikke kjør forbi brøytebilen 

De som brøyter for Statens vegvesen melder om at farten ute på vinterveiene stadig blir høyere og kjøreadferden mer aggressiv. 

Det er mange utålmodige bilførere som ikke klarer å ligge bak brøytebilen, men gjør hasardiøse forbikjøringer som setter både dem og andre trafikanter i fare. 

Brøytebilene kjører i lav fart fordi de må kjøre med en presisjon på fem til ti centimeter til hver side for at resultatet på brøytingen skal bli bra.  

–  Jeg har jobbet som brøytebilsjåfør selv, og som brøytebilsjåfør så tenker du jo at det er bare noen idioter som ikke skjønner hva som foregår. Det er en grunn til at brøytebilen kjører så sakte, og den er der for deg, for at du skal komme trygt fram. Brøytebilen slipper deg forbi når den har mulighet og det er trygt. Her må vi som ligger bak, smøre oss med tålmodighet. 

Tommys tips for kjøring om vinteren 

  • Planlegger reisen. Sjekk værvarsel og trafikkmeldinger før du skal ut og kjøre. Trafikkmeldinger får du på  vegvesen.no/trafikk eller i appen Veivesen trafikk. 
  • Beregn at reisen kan ta lengre tid.  
  • Gode vinterdekk er helt avgjørende for tryggheten på vegen.  
  • Skal du gjøre en lengre reise med usikre værprognoser, for eksempel over en fjellovergang, sørg for full tank/fullt batteri før du kjører, ha teppe og mat/drikke i bilen. Plutselig står du i en langvarig kø!  
  • Ikke kjør forbi brøytebilen – det er farlig! Den slipper deg forbi når den har mulighet for det. Den må kjøre med lav fart og høy presisjon for å levere et godt resultat. 

Og husk på:

  • Om vinteren er det vinter – kjøreforholdene blir aldri som om sommeren!  
  • Avpass farten, hold avstand og kjør etter forholdene.  
  • Hvis du kjører en elbil, så er den som oftest mye tyngre enn en drivstoffbil, det påvirker hvordan den oppfører seg på vegen.  
  • Firehjulstrekk gir bedre framdrift, ikke bedre veigrep. 

 Her kan du se alle filmene: 

Statens vegvesen - Hvorfor kjører brøytebilen så sakte? - YouTube

Statens vegvesen - Det er vinterføre om vinteren - YouTube

Statens vegvesen - Brøytebiler og forbikjøring - YouTube

Statens vegvesen - Det er du som kjører bilen, og ikke bilen som kjører deg - YouTube

Statens vegvesen - Elbiler er store og tunge - YouTube

Ikke kjør forbi brøytebilen – det er farlig! (Foto: Statens vegvesen) Ikke kjør forbi brøytebilen – det er farlig! (Foto: Statens vegvesen)