I et brev til samferdselssjef Bjørg Anita Joki i Finnmark fylkeskommune retter fylkesleder i NLF Finnmark, Pål Edvin J. Olsen, en skarp advarsel om de kritiske svakhetene som ble avdekket.
– Vi anerkjenner at uvær og skredfare er krevende å håndtere, men hendelsene i uke 12 viser at det i dag mangler både systemer og beredskap som kan sikre mobilitet, forsyninger og drift av kritisk infrastruktur når samfunnet settes på prøve, sier fylkesleder i NLF, Pål Edvin J. Olsen.
Finnmark delvis isolert – situasjonen uke 12
I løpet av uke 12 var store deler av Finnmark isolert, med omfattende stengninger av hovedfartsårer og manglende omkjøringsmuligheter. Et utdrag av de mest alvorlige stengningene omfatter:
- FV882 stengt fra 18. mars til foreløpig 22. mars.
- E6 Langfjorden, Alta stengt fra 19. mars. Neste vurdering 23. mars.
- E6 Rafsbotnlia stengt 21. mars grunnet fastkjørt trailer, åpnet etter 4,5 timer.
- E69 Hønsa – Repvåg stengt 21. mars.
- FV889 Snefjord – Havøysund stengt 21. mars.
- Omkjøring via Finland umulig grunnet snøskred sør for Skibotn 22. mars.
– Konsekvensene for transportnæringen, fiskeribrukene, leverandører og øvrig næringsliv er dramatiske. Tapt inntekt og ferskvarer, spesielt fisk og sjømat, utgjør millionbeløp. Dette er tap som ikke kan kompenseres, påpeker Olsen.
Avdekkede svakheter i beredskapen
– Krisesituasjonen i uke 12 avdekket flere kritiske mangler i beredskapen, sier Olsen.
Det fantes for eksempel ingen beredskapslagre for drivstoff. Da ferga omsider ble satt inn mellom Øksfjord og Nyvoll fredag 22. mars, måtte den vente på drivstoffleveranse fordi tankbilen satt fast i Rafsbotnlia.
– Det er en helt uholdbar situasjon.
Han peker også på manglende planer for alternativ sjøtransport.
– Når hovedveiene stenges, burde ferger og hurtigbåter settes inn umiddelbart, men her tok det flere dager før noe skjedde. Det skaper en uakseptabel sårbarhet for samfunnskritisk transport.
I tillegg mener Olsen at samarbeidet mellom myndigheter og transportnæringen sviktet.
– Informasjonsflyten mellom kommuner, fylkeskommune og transportnæring var altfor dårlig. Samarbeidet fremstår som fragmentert og uoversiktlig, noe som bare forverret situasjonen, påpeker Olsen.
Hvorfor mangler fleksibilitet i beredskap på sjøen?
– NLF har gjentatte ganger søkt og fått innvilget dispensasjoner fra kjøre- og hviletidsreglene i situasjoner hvor samfunnskritiske behov har gjort det nødvendig. Vi har stilt opp, våre sjåfører har stilt opp – med fleksibilitet og innsatsvilje som har sikret transport og forsyning under krevende forhold.
Han stiller derfor spørsmål ved hvorfor det ikke på samme måte legges til rette for økt fleksibilitet i bruk av ferge- og hurtigbåtmannskaper.
– Det er ikke akseptabelt at ferger ikke kan bemannes og settes i beredskap raskt fordi bemanningsbestemmelser ikke gir rom for krisehåndtering. Når veinettet stanser, må sjøveien være et umiddelbart alternativ. Dette krever at bemanningsplanene også har en beredskapstilnærming, på linje med transportnæringens.
Vi forventer handling – nå!
Olsen krever at Finnmark fylkeskommune umiddelbart styrker beredskapen for transportnæringen.
– Vi trenger strategiske drivstofflagre langs kysten og ved fergeknutepunktene for å sikre forsyningene når værforholdene setter samfunnet på prøve, sier han.
Han understreker også behovet for en beredskapsplan for sjøtransport.
– Ferger og hurtigbåter må settes inn umiddelbart når veiene stenges. En plan for dette, inkludert bemanning, er helt nødvendig, påpeker han.
Videre påpeker han viktigheten av et helhetlig beredskapssystem.
– Samarbeid mellom transportnæringen, kommunene og fylkeskommunen er avgjørende for å sikre en god krisehåndtering, informasjonsflyt og ansvarsfordeling, sier Olsen.
Han avslutter med å fremheve at ekstremværet de har opplevd den siste uken ikke er et unntak.
– Det er en forsmak på en ny virkelighet. Vi må rigge Finnmark for å opprettholde mobilitet, forsyning og økonomisk aktivitet – også når været er på sitt verste, avslutter Olsen.