NLF

Korona-status fra NLF 17.06.20

Endringer i kontantstøtten fra mai

Egenandelen fjernes og sesongbedrifter kan få etterbetalt ekstra kompensasjon. Det er de nye endringene i regjeringens kontantstøtte for bedrifter. Fra og med i dag kan bedrifter med omsetningsfall på minst 30 prosent i mai, søke om tilskudd gjennom kompensasjonsordningen. 

– Nå åpner ordningen for søknader om tilskudd for mai, og samtidig gjør vi noen viktige endringer. Vi har tidligere redusert egenandelen til 5 000 kroner, nå fjerner vi den helt i tråd med avtalen mellom regjeringspartiene og Frp i Stortinget. Det vil først og fremst bety en del for de små bedriftene, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

Endringen gjelder fra og med mai og til ordningen opphører i utgangen av august. Egenandel for mars og april blir ikke tilbakebetalt. Det vil være mulig å søke om kompensasjon for månedene mars-august helt frem til 30. september

Les egen nyhet på lastebil.no (kommer i løpet av dagen, 17.6.20)

Les mer i pressemelding fra Finansdepartementet

Alle rasteplass-toaletter langs riks- og europaveger åpner

I løpet av de neste 14 dagene vil alle toaletter på alle rasteplasser langs riks- og europaveger være åpne. Av smittevernhensyn har rasteplasstoaletter uten innlagt vann vært stengt til nå. Vanligvis åpnes de igjen på våren etter vinterstenging. I løpet av juni åpner Statens vegvesen alle disse toalettene igjen. 

Les mer i nyhetssak på lastebil.no

EUs grenser er i ferd med å åpne

Det er en del endringer på gang for grensepasseringer i Europa. Tyskland har fjernet grensekontrollen sin for EU- og EØS-land (kilde: BGL). Danmark har åpnet grensen ved Padborg og den "blå grensen" (fergene) kan brukes. Danmark varsler forsterket kontroll (kilde: ITD). 

Endringer kan inntreffe fort ved smitteutbrudd, så hold deg oppdatert før du legger ut på langtur. Husk at smittevernreglene gjelder fortsatt. 

Hold deg oppdatert på de europeiske land på IRU Flash

Spørsmål og svar om karantene

Selv om samfunnet gradvis åpner igjen, er det ingen endringer i karantenereglene for arbeidsreiser mellom Norge og Sverige.

Ønsker du en oppfriskning på karanteregler, kan du lese spørsmål og svar på regjeringens nettsider

Oppkjøringskøen minker

Tett samarbeid mellom trafikkskolene og Statens vegvesen har bidratt til at en stor del av køen for oppkjøringer allerede er tatt unna. I koronapausen hopet det seg opp med folk som ventet på oppkjøring.

Les mer i pressemelding fra Statens vegvesen

Så en liten ekstrasak til slutt:

Norsk vegmuseum med åpne dører

Norsk vegmuseum ligger i Øyer i Gudbrandsdalen, og består av tre museer: Selve vegmuseet, Norsk fjellsprengningsmuseum og det nye Norsk kjøretøyhistorisk museum. Nå er museet åpent igjen etter koronastenging. Kanskje et tips til norgesferien i sommer med barn og barnebarn? 

Les mer om årets nyheter og sommerens utstillinger på Vegmuseet her

Beklager noe sen utsending av ukas nyhetsbrev for å få med siste nytt om kontantstøtten.
Neste nyhetsbrev kommer førstkommende tirsdag.