På Stortinget ble det i dag sikret flertall for tre store transportseiere: Utredning av et digitalt transportregister (kabotasjeregister), at elektroniske fraktbrev gjøres obligatoriske, samt mulighet for å kreve inn bøter for brudd på kabotasjeregelverket på stedet.
- Vi har jobbet med denne saken siden 2012, ikke minst fordi det vil kunne bli et viktig verktøy i kampen mot ulovlig kabotasje, så dette er en viktig seier for oss, jubler NLF-direktør Geir A. Mo.
Les mer i dagens nyhetssak på lastebil.no, også om hvor nær dagens innstilling var ved å falle mellom flere stoler.
Regjeringen senker forskuddet til Autopass fra kr 27.000 til 9.000 i den nye krisepakken, som ble lagt fram i dag. NLF ønsket i utgangspunktet null i forskudd til bom og ferge, men begrunnelsen for hvorfor det fortsatt opereres med forskudd er at myndighetene vil unngå misbruk, eksempelvis fra utenlandske sjåfører.
I skrivende stund er ikke alle detaljene i krisepakken kjent. For næringslivet er det blant annet klart at
Ellers er det i dag gitt ekstraordinære tilskudd som kan komme transportnæringen til nytte. Det gjelder én milliard kroner til vedlikeholdsarbeid i offentlig sektor, som blant annet veier, havner og farleder, bredbånd og til flom- og rassikring.
Staten tar også en større del av regningen for dagpenger, slik at arbeidsgiverne betaler mindre.
Kompensasjonsordningen for små og mellomstore bedrifter skal legges frem for Stortinget 3. april. Hittil er anslaget 20 milliarder kroner i måneden til bedriftene, og ordningen er tenkt å vare ut mai. Ifølge VG og deres kilder gjelder dette også kontantstøtten til dem som har fått stort inntektsfall som følge av statens tiltak for å stanse koronavirus-spredningen – altså de som har tapt store inntekter, men som ikke ble pålagt stenging.
Vi kommer tilbake med mer senere.
Følg ellers med på e24, VG og de andre massemediene.
Passerer du landegrenser i disse dager - det gjelder også Sverige, må du huske å ha med deg nødvendig dokumentasjon:
Her kan du laste ned skjema for bekreftelse på arbeid i samfunnsnyttig posisjon (til utfylling)
Tariffoppgjøret 2020 er utsatt grunnet korona-pandemien. Det betyr at nåværende tariffavtale er forlenget, og gjelder til ny er på plass. Oppstartsdato er planlagt 3. august for frontfagene.
Er du litt småsyk og lurer på hva som gjelder? Nysgjerrig på tall og fakta? Eller kanskje du leter etter myndighetenes tiltak?
Gode tips og råd om karantene, isolering, hygiene og det du ellers trenger å vite om korona og smittevern finner du på Folkehelseinstituttets (FHI) og Helse Norges nettsider (sistnevnte har også informasjon på engelsk). Det er mulig å ringe egen korona-informasjonstelefon på 815 55 015, åpen på hverdager kl. 8-18 og i helger kl. 10-16. Helse Norge har også en chatbot (digital kundetjeneste) på sine nettsider som du kan stille skriftlige spørsmål til.
Gå til FHIs nettsider for temasider, råd og tips
Gå til Helsenorges nettsider for informasjon fra helsemyndighetene
Gå til Regjeringens nettsider om du vil vite hva myndighetene gjør
Teleroute åpner sin digitale markedsplass (fraktbørs) for alle transport- og logistikkselskaper. It-løsningen vil være gratis til 1. juli.
Les mer i pressemelding fra Teleroute (engelsk)
For svar på alle spørsmål knyttet til permitteringer, varslingsplikt med mer, les oppdatert informasjon på NAVs nettsider.
Etter påtrykk fra NLF har Vegvesenet besluttet å utvide all førerrett, utrykningskompetanse og yrkessjåførkompetanse, som utløper i perioden 1. januar 2020 til og med 30. september 2020, med et halvt år.
Er det mistanke om smitte hos en sjåfør som har kjørt skift i en lastebil? Da bør førerhytten desinfiseres. NLF har nå sammen med Kjemico utarbeidet en guide til hvordan en går frem for å gjøre bilen smittefri og trygg for neste sjåfør.
For mer informasjon, kontakt Kjemico via post@kjemico.no eller direkte på 901 56 200. Kjemico AS holder til i Kristiansand, men server daglig hele landet på både rengjøringskjemikalier, tilbehør og teknisk utstyr.
NLF har utarbeidet en smittevernplan som transportbedrifter kan bruke internt. Gjennom denne planen kan en kartlegge den smittemessige situasjonen i den enkelte bedrift, og på bakgrunn av dette avgjøre hvilke tiltak som bør iverksettes.
Smittevernplanen kan lastes ned her (PDF).
Risikovurdering av smittefare
For å hindre potensiell smitte, er det viktig at alle arbeidsgivere gjennomfører en risikovurdering av mulig smittefare. Det må planlegges tiltak hvis de ansatte kan komme i kontakt med smittede på arbeidsplassen eller selv utgjør en smittefare. Alle arbeidsgivere må vurdere om de har ansatte eller innleid personale som kan komme i en smittesituasjon.
Viktig! Sørg for at alle ansatte er oppdaterte på myndighetenes tiltak:
https://helsenorge.no/koronavirus
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus
Regelverk om risikovurdering ved smittefare
Om arbeidsgivers ansvar når ansatte arbeider i omgivelser som kan medføre eksponering for biologiske faktorer:
Forskrift om utførelse av arbeid: Kapittel 6
Bedriftshelsetjenesten kan kontaktes ved behov for bistand til slik risikovurdering og planlegging av tiltak.