Til forsiden
Kjøre på grønt over grensa – det hadde vært noe det?
Olav G. Hermansen, Seniorrådgiver næringspolitikk i NLF Arbeidsgiver
schedule 7 november, 2017

Ja, du leste riktig. Ekspressfortolling går i all enkelhet ut på at tollvesenet utnytter forhåndsinnsendt elektronisk informasjon slik at de som har «rent mel i posen»  får kjøre på grønt lys over grensa. Du må riktignok bremse opp foran kontrollkameraene. Men kø foran grensebommen og det å måtte traske ut og inn av tollstasjon og spedisjonskontor vil derimot være en saga blott – når alt fungerer.

Ok, la oss være litt nøkterne. Vi snakker i første omgang om et forsøksprosjekt. Det skal finne sted på Ørje tollstasjon og ved grensepassering fra Sverige til Norge. Målet på sikt er også å få med svenske tullen på laget. Men vi er ikke helt der ennå. «Forsøkskaninene» - eller pilotene som det heter på moderne norsk – må kunne sende inn forhåndsinformasjon om gods, bil, evt. henger og sjåfør elektronisk minst to timer før grensepassering.

Deretter gjør tollvesenet en risikovurdering bak kulissene om hvorvidt oversendt informasjonen virker grei. Jeg tenker – og det tenker tollvesenet også – at du får mest utbytte av å være pilot om du minst har et par biler som passerer over Ørje grensestasjon retning Norge i løpet av uka.

Jeg kan forestille meg at flere av de som leser dette innlegget blir svett bare av å tenke – skal jeg liksom være meg med på dette også? Men her – som i liknende situasjoner – kan det være lurt å ta tre dype magedrag – og så spørre; er det noen gevinster for meg her på sikt?

Det vi vet er at tollvesenet har lagt og legger mye prestisje i dette prosjektet.  Og at ambisjonen er å rulle ut ekspressfortolling til å bli en vanlig tollprosedyre når både «forsøkskaninene», unnskyld pilotene, og tollvesenet får den til å fungere i praksis. At det da er en fordel å ha vært med på pilotlaget og lært seg de nye elektroniske spillereglene er jeg for min del ikke i tvil om. Så oppfordringen til alle kommersielle nysgjerrig-Per’er er- klikk deg inn HER, spør deg – er dette noe for min bedrift? Og ta i så fall en uforpliktende kontakt med tollvesenet,  via e-post ekspressfortollling@toll.no  - eller ved å ringe tlf. 22 86 02 02.