«Hej!

Henrik heter jag och driver tillsammans med min fru ett företag som är specialiserat på att inom EU hyra ut kostnadseffektiv lettisk/polsk/estnisk personal till företag inom EU. Att hyra personal från oss kostar från 15 eur/h och all vår personal kan engelska, har bra referenser och är villiga att arbeta.»

Slik åpner e-posten fra det angivelige bemanningsbyrået Staff To Me, som de siste månedene har blitt sendt ut til et høyt antall aktører i transportnæringen. 

Videre ramses det opp en rekke næringer og bransjer som Henrik kan skaffe arbeidskraft til, herunder hotell, restaurant, bygg, transport, jordbruk, sjøfart, vask og industri. Samtlige av disse, med unntak av jordbruk, er i Norge underlagt minstelønnsbestemmelser som ligger godt over de 15 Euroene per time som Staff To Me oppgir å kunne levere personal til.

Når Lastebil.no kontakter Arvidsson for å undersøke lønnsnivået, etterlates ingen tvil. Foto: Skjermdump, e-post Når Lastebil.no kontakter Arvidsson for å undersøke lønnsnivået, etterlates ingen tvil. Foto: Skjermdump, e-post

Skylder 1,2 millioner SEK til Kronofogden

Et raskt nettsøk viser at personen bak selskapet, Henrik Arvidsson, har vært involvert i en rekke saker knyttet til svindel og sosial dumping. Ifølge nettstedet Stoppafusket.se skylder Arvidsson 1,2 millioner SEK til Kronofogden i ubetalt merverdiavgift og arbeidsgiveravgift. Tidligere skal han også ha lurt østeuropeiske arbeider til å jobbe uten lønn, ifølge Sveriges Radio. Arvidsson skal nå ha emigrert fra Sverige til et «ukjent land». Dette hindrer ham tilsynelatende ikke i å fortsette sin virksomhet.

Lastebil.no tok kontakt med Arvidsson på e-postkontoen han oppga i sin opprinnelige henvendelse, og fikk raskt etablert at Staff To Me kan skaffe til veie sjåfører for innenriks transport i Norge, til 18 Euro per time. Trekker man fra Arvidssons mellomlegg, sitter sjåføren igjen med et lønnsnivå godt under norsk minstelønn, som per dags dato utgjør ca. 18,20 Euro per time.

Da Lastebil.no ringer Arvidsson for å høre hvordan man i slike tilfeller forholder seg til det norske lovverket knyttet til lønns- og arbeidsvilkår, blir samtalen raskt avbrutt.

Seniorinspektør Morten Lien oppfordrer mottakere av slike henvendelser til å tipse Arbeidstilsynet. Foto: Stein Inge Stølen Seniorinspektør Morten Lien oppfordrer mottakere av slike henvendelser til å tipse Arbeidstilsynet. Foto: Stein Inge Stølen

Bør tipse Arbeidstilsynet

– Arbeidstakere som jobber i bransjer med lovpålagt minstelønn, skal ha minstelønn. Noe annet er helt uakseptabelt, forteller seniorinspektør Morten Lien i Arbeidstilsynet.

Han understreker at useriøse aktører som tilbyr ulovlig lav lønn bidrar til uakseptable betingelser for arbeidstakerne og bidrar til å svekke standarden i arbeidslivet i Norge. I tillegg fører det til konkurransevridning som er negativ for de seriøse aktørene, og bidrar til å svekke standarden i arbeidslivet i Norge.

For de som mottar slike e-poster, har Lien en klar oppfordring:

– Dersom man mottar henvendelser fra aktører som tilbyr ulovlig lav lønn, bør man takke nei og tipse Arbeidstilsynet. Alle seriøse aktører må være seg sitt ansvar bevisst og ivareta den plikten de har til å forsikre seg om at leverandørene de bruker opererer innenfor de lovene og reglene vi har her i landet. Forbrukerne har også et ansvar for å sørge for at de useriøse aktørene ikke har et marked. Er prisen de tilbyr så lav at det er for godt til å være sant, så er det som regel nettopp det; for godt til å være sant.

Les også: Tvinges til å bryte kjøre- og hviletidsreglene