I noen tilfeller er inndelingen av avgiftene lite logiske og vanskelig å forstå. Det er for eksempel nesten dobbelt så dyrt å trekke en to-akslet tilhenger som en tre-akslet. Dette kan føre til at du tror at du betaler riktig avgift selv om du ikke gjør det.

Tidligere fantes det en kode i vognkortet som fortalte hvilken avgift man betalte. Denne koden ble fjernet i 2008.

I Forskrift om vektårsavgift §3 heter det:
”For motorkjøretøy som skal trekke forskjellige tilhengere skal satsen for den
kombinasjon av kjøretøy som gir høyest avgift benyttes, likevel minst satsen for samme motorkjøretøy uten at det benyttes som kombinasjon av kjøretøy.”

Hvis du for eksempel en bil som kommer i gruppen ”fire-akslet lastebil”, vil avgiften for denne være høyere enn for gruppen som heter ”minst 3 + 3 aksler”.
Man kan eventuelt for en kortere periode trekke tilhenger som medfører en annen avgift. Da kan man betale en døgnavgift for dette.

Det er ikke alltid like lett for en sjåfør å se om det som står i vognkortet er den korrekte avgiftsgruppen eller ikke. NLF vil gi innspill til det pågående arbeidet med Autosys, som forhåpentligvis vil kunne gjøre dette enklere i fremtiden.

Tollvesenet opplyser at det bare er å ringe Tollvesenets telefonnr: 75 54 95 00 hvis man lurer på hvilken avgiftsgruppe man står registrert i. Du finner hele rundskrivet om vektårsavgifther