For de fleste starter læretiden med å ta førerkort klasse C/CE. Dette er et kurs som går over 10 eller 19 uker og gjennomføres ved en videregående skole (landslinje). Lærlinger kan utføre yrkestransport med tunge kjøretøyer fra fylte 18 år når de har bestått førerprøven. Forutsetter godkjent lærekontrakt og tillatelsefra Statens Vegvesen.

Etter førerkortkurset starter lærlingene i bedriften og får opplæring slik at de blir i stand til å utføre selvstendig arbeid. De aller fleste lærlinger synes det er stas den dagen de får ansvar for bil og last og får prøve seg alene! Det er likevel trygt å vite at råd og veiledning ikke er lenger unna enn en telefonsamtale til lærebedriften.

Mange bedrifter gir uttrykk for at lærlingene er en ressurs for bedriften. En lærling har i ung alder gjort et bevisst valg og bestemt seg for å bli yrkessjåfør. Disse unge guttene og jentene bør bransjen ta godt vare på, de er ”gull verdt” i tider med sjåførmangel!

Å være lærebedrift krever at bedriften gir lærlingen opplæring i henhold til læreplanen for faget. Link til læreplanen finner du her

De aller fleste godstransportbedrifter som tar inn lærlinger i yrkessjåførfaget gjør dette i samarbeid med et opplæringskontor. Opplæringskontorene er bedrifter/organisasjoner som er eid av bedrifter som tar inn lærlinger og må ikke forveksles med Fagopplæringskontor som ofte er betegnelsen på fylkenes administrasjon av bl.a. lærlingordningen.

Samarbeid med et opplæringskontor om lærlingene gjør det enklere å ta inn lærlinger. Opplæringskontoret tar seg av de formelle og administrative sidene av lærlingordningen og bedriftene kan konsentrere seg om å gi god faglig opplæring til lærlingen. Opplæringskontorene dekker alle fylkene i landet, bortsett fra Hordaland. Mer informasjon om dette finner du her.