Det var den 17. desember 2010 at Nærings- og handelsminister Trond Giske presenterte endringene i revisjonsplikten for små aksjeselskaper, og nå er disse endringene altså virkelighet. Ifølge bladet ”Dine Penger”, kan norske småbedrifter spare mellom 15 000 og 30 000 kroner i årlige revisjonskostnader ved at de ikke lenger omfattes av revisjonsplikten. VG nett skrev den 4. mai om et firma som hadde kuttet ut revisor for å spare penger. De fortalte at de var glade for å slippe revisor og mente at han bare var ute etter å skrive fakturaer og ikke tok hensyn til firmaets behov. Det gjelder sikkert ikke alle, men likevel kan det nå være på sin plass å spørre:

Hvem må ha revisor?

Alle med regnskapsplikt har også revisjonsplikt. Det er hovedregelen. Men enkelte regnskapspliktige bedrifter er fritatt fra revisjonsplikten. Dette gjelder regnskapspliktige som har samlede driftsinntekter på mindre enn 5 millioner kroner. Utover dette kravet gjelder også andre krav til å kvalifisere bedriften for fritak. Fra Altinn har vi hentet følgende redegjørelse:

Må jeg ha revisor?

Hovedregelen er at alle med regnskapsplikt etter regnskapsloven også har revisjonsplikt.

Enkelte regnskapspliktige enheter er imidlertid fritatt fra revisjonsplikten, jf. revisorloven § 2-1. Dette gjelder regnskapspliktige som har samlede driftsinntekter på mindre enn 5 millioner kroner. Viser årsregnskapet driftsinntekter som overstiger beløpsgrensen, inntrer revisjonsplikten for det etterfølgende regnskapsåret.


Fritaket for revisjonsplikt som nevnt ovenfor gjelder ikke for:

  • Aksjeselskap og allmennaksjeselskaper

  • Ansvarlige selskap der antallet deltakere overstiger fem

  • Kommandittselskap hvor komplementaren er en juridisk person hvor ikke noen av deltakerne har personlig ansvar for forpliktelsene, udelt eller for deler som til sammen utgjør den juridiske personens samlede forpliktelser, og selskapet har balansesum høyere enn 20 millioner kroner eller gjennomsnittlig antall ansatte høyere enn ti årsverk.

  • Ansvarlige selskaper hvor samtlige deltakere er juridiske personer hvor ikke noen av deltakerne har personlig ansvar for forpliktelsene, udelt eller for deler som til sammen utgjør den juridiske personens samlede forpliktelser, og det ansvarlige selskapet har balansesum høyere enn 20 millioner kroner eller gjennomsnittlig antall ansatte høyere enn ti årsverk

  • Stiftelser

Kort fortalt:

Fra 1.5.2011 kan enkelte aksjeselskap velge bort revisjon. Dette kan også skje med virkning for regnskapsåret 2011.
For å velge bort revisjon må følgende vilkår være oppfylt:
Driftsinntektene er under 5 mill. kroner Balansesummen er under 20 mill. kroner Gjennomsnittlig antall ansatte ikke overstiger 10 årsverk.

Viser årsregnskapet driftsinntekter, balansesum eller årsverk som overstiger terskelverdiene, inntrer revisjonsplikt for det påfølgende regnskapsåret.

Aksjeselskaper som har en eierandel på 50 prosent eller mer i andre selskaper, er morselskap i konsern jf. aksjeloven, og har alltid revisjonsplikt uavhengig av størrelse.