Lastebilsjåfører har et stort ansvar når de legger ut i trafikken. Store blindsoner og vesentlige bremselengder kan skape utfordringer i kombinasjon med andre trafikanter. Derfor blir moderne yrkessjåfører jevnlig drillet på trafikksikkerhet og holdningsarbeid, noe som har hatt stor betydning for utviklingen innen ulykker.

Dette arbeidet er ikke av den mest synlige sorten, noe som gjør at lastebilsjåfører ikke får den rosen de faktisk fortjener. Derfor varmer det ekstra godt når en medtrafikant setter av tid til å gi yrkessjåførene et klapp på skulderen.

Syklist Sverre Sjøvaag Olsen har lang erfaring som tohjult trafikant i Oslo-trafikken og har sett det meste av farlige situasjoner. I en epost til NLF beskriver han en hverdag bestående av nestenulykker, trusler, tuting og farlige forbikjøringer av små og store biler. Men hva med lastebilene - hvordan opplever han de?

Under kan du lese eposten i sin helhet:

"Hei

Jeg har nå i stor grad benyttet sykkel som både transportmiddel til og fra jobb, samt til trening de tre siste årene. Det er nesten ikke en dag jeg ikke opplever en ubehagelig situasjon på veien, spesielt ved pendling da det er på veier og i tidsrom med mye trafikk. Jeg blir sneiet, tutet på, ropt til, truet osv. 

Jeg benytter stort sett veien, etter at jeg de første mnd som syklist opplevde veldig mange farlige situasjoner ved å sykle på fortau, gang- og sykkelsti o.l. spesielt for barn og gamle, men også for meg selv f.eks. da hund og eier befant seg på hver sin side.. Det er en grunn til at det ikke er lov å sykle over gangfart på disse. Siden jeg har mange år og mil med bil på veien, er jeg bevisst på å bruke tegn og følge trafikkreglene."

- Har utvilsomt en annen mentalitet 

"Til tross for dette opplever jeg som sagt mange ubehagelig situasjoner, men det er en yrkesgruppe som skiller seg ut. Lastebilsjåfører. De er store, tunge med store blindsoner, til tross for dette har jeg til dags dato aldri opplevd en ubehagelig eller farlig situasjon med en lastebil eller trailer når jeg har syklet. De skiller seg veldig ut, og har utvilsomt en annen mentalitet enn andre sjåfører på veien. Synes derfor en takk er på sin plass! Her må det gjøres mye riktig ift. opplæring o.l. uten at jeg har noe kjennskap til det. Noen tenker at det er naturlig pga av størrelsen, og ja det er jeg enig, men det er overhode ikke en selvfølge. For jeg har flere ganger nesten blitt blåst av veien i det bussen passerer noen cm unna, de er tydeligvis en annen rase.

Kort sagt, lastebilsjåførene viser respekt, og fortjener ros og anerkjennelse for det!

Stor kudos fra en livsglad syklist! 

Sverre"

Les også: 10 ting du ikke visste om norske lastebiler