– Trafikkstasjonene vil fortsatt være åpne for de som har bestilt time, men lokale smitteutbrudd kan føre til at vi innfører noe strengere smitteverntiltak enkelte steder, sier Bodil Rønning Dreyer, som er direktør for Trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen. 

Statens vegvesen er i dialog med helsemyndighetene og forholder seg til rådene de får.

Dette betyr blant annet at de som skal ta teoriprøve eller praktisk førerprøve, må bruke munnbind enkelte steder.

Lokale smitteverntiltak

– Allerede fra i dag (11.08.2020, red. anm) er det påbudt med munnbind for dem som skal ta praktisk førerprøve på Mysen i Indre Østfold, sier Dreyer.

Påbudet gjelder for klasser der kandidat og sensor sitter nær hverandre under prøven, blant annet klasse B, personbil. Dette gjelder ikke for tyngre klasser eller for motorsykkel.

Det er også påbudt med munnbind for dem

som skal ta teoriprøve på Mysen. Kandidatene må selv ta med eget munnbind.

– Per i dag er dette det eneste stedet vi har påbud om munnbind, men dette kan endre seg dersom det kommer flere lokale utbrudd i områder der vi tilbyr oppkjøring og teoriprøve, sier Dreyer.

Nekter å bruke munnbind

Samtidig som Statens vegvesen innfører munnbindpåbud, viser en fersk undersøkelse utført av YouGov for Farmasiet at 2 av 10 nordmenn er imot ethvert krav om å bruke munnbind. 17 prosent av befolkningen over 18 år oppgir at de vil nekte å bruke munnbind dersom det blir påbudt.

– Dette er en betydelig andel, og noe jeg selvsagt håper endrer seg dersom en anbefaling eller påbud skulle komme. Bruk av munnbind har sine fordeler, spesielt i situasjoner hvor det er trangt om plassen, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth.

Ifølge undersøkelsen vil halvparten av Norges befolkning ha munnbindkrav på kollektivtransport, mens omtrent 3 av 10 vil ha munnbindkrav på ferger og båt.

På den andre siden av skalaen svarer 20 prosent, eller 840.000 nordmenn, at de ikke ønsker munnbindkrav noen steder. Undersøkelsen viser at menn er langt mer bestemte enn kvinner om at det ikke bør bli påbudt noen steder.

– Vi ser at de aller fleste vil bruke munnbind dersom det blir anbefalt eller påbudt, og det er tydelig at nordmenn flest venter på mer detaljerte råd fra regjeringen, forklarer Furuseth.

NLF minner på at det er viktig at vi alle følger retningslinjene som kommer fra FHI rundt bruk av munnbind og andre smitteforebyggende tiltak. Uavhengig av anbefalinger eller krav fra myndighetene, bør vi fortsette med å rengjøre hendene ofte, holde god avstand, og respektere lokale smittevernstiltak.

Husk å bestille time

Statens vegvesen minner om at alle som skal til en trafikkstasjon må bestille time for å få utført tjenester. Timer bestilles på  vegvesen.no.

– Timebestilling har gjort at vi kan holde trafikkstasjonene åpne til tross for koronasituasjonen. Det gir oss forutsigbarhet og det sikrer at ikke for mange er samlet samtidig inne på våre stasjoner, avslutter direktøren.  

Les også:  45 prosent nedgang for nye lastebiler i juli