Beredskapsplanen skal inneholde tiltak som kan settes i verk fra og med neste vintersesong. Dette forteller en melding fra Samferdselsdepartementet.

Mye svevestøv
Oslo-området har i vinter hatt ekstra store konsentrasjoner av nitrogendioksid og svevestøv, blant annet fra veitrafikken. Dette har skapt helseproblemer, særlig for folk med luftveislidelser eller hjerte- og karsykdommer. Også lavere forurensningsnivåer over lang tid skal ha en negativ innvirkning på folks helse. Lokal luftforurensning må derfor først og fremst bekjempes med tiltak som har varig virkning. Derfor har Skogsholm bedt om at Vegdirektoratet og Oslo kommune skal vurdere mer langvarige tiltak og virkemidler.

Velg bort bilen
Ønsket er å få fram tiltak, som gjør at folk får større og mer reelle muligheter til ”å velge bort bilen”. Derfor samarbeider staten og Oslo kommune nå sterkere enn noen gang om å framskynde utbygging av kollektivtransporten i Oslo-området, slik at T-banesystemet i Oslo nå blir opprustet for milliardbeløp, i et spleiselag mellom staten og Oslo kommune, forteller meldingen. Det blir også investert i nye lokaltog i Oslo og Akershus. Regjeringens forslag om å framskynde utbygging nytt dobbeltspor Sandvika – Asker fikk i fjor høst tilslutning fra Stortinget. For 2003 er det over statsbudsjettet bevilget i alt 900 millioner kroner til dette anlegget, sier samferdselsministeren.