Tilleggskrav for rett til sykepenger
Inngangsbestemmelsen for rett til sykepenger er uendret. Det nye er et nytt avsnitt i sykepengebestemmelsen (§8 - 4) som lyder slik:

For å få rett til sykepenger, skal medlemmet så tidlig som mulig og senest innen 8 uker prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet, unntatt når medisinske grunner klart er til hinder for slik aktivitet. Det kan unntaksvis likevel ytes sykepenger utover 8 uker, dersom arbeidsrelaterte aktiviteter ikke kan gjennomføres på arbeidsplassen.

For arbeidstaker innebærer dette et ansvar for så tidlig som mulig under sykemeldingen å prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet. Og hvis den sykemeldte ikke har vært i arbeidsrelatert aktivitet innen 8 uker, kreves en utvidet legeerklæring, som dokumenterer at det er tungtveiende medisinske grunner som hindrer aktivitet.Arbeidsgiversansvar er å tilrettelegge for slik aktivitet som den sykmeldte for tiden er i stand til å utføre. Dessuten må arbeidsgiver innen 8 uker etter sykemelding utarbeide en konkret oppfølgingsplan sammen med arbeidstakeren. Oppfylles ikke dette kravet kan trygdekontoret ilegge tvangsmulkt. I tillegg har legen også fått et økt ansvar i prosessen, som vi imidlertid ikke går nærmere inn på her.

Når det gjelder den næringsdrivende selv,lastebileieren, som sykemeldt, vil det formodentlig bare unntaksvis være mulig med andre arbeidsrelaterte aktiviteter.

Hvordan slår dette ut for transportbedriften

Kravet til større innsats for å få sykemeldte tilbake i helt eller delvis arbeid så raskt som mulig er i utgangspunktet generelt. Men som det fremgår i lovteksten gjengitt ovenfor, gjelder det et unntak hvor arbeidsrelaterte aktiviteter ikke kan gjennomføres på arbeidsplassen. I forarbeidene til loven utdypes dette bl.a. slik:

”Det kan likevel gjøres unntak fra dette kravet (aktivitetsplikten innen 8 uker for fortsatt rett til sykepenger) dersom slike aktiviteter ikke kan la seg gjennomføre på arbeidsplassen, for eksempel i små virksomheter med begrensede tilretteleggingsmuligheter.”

I lastebilbransjen er det, som kjent, en struktur med små bedrifter som er det dominerende. Det må være ganske klart at disse bedriftene normalt vil falle inn under unntakskategorien, hvor tilretteleggingsmuligheter er svært begrenset. Men hovedregelen er altså blitt en plikt til å prøve å tilrettelegge for arbeidsrelatert aktivitet, hvis ikke medisinske grunner (legeerklæring) hindrer dette.