Dersom veiledningen i håndboken blir fulgt i fremtiden, vil varedistributørene få en bedre hverdag.

Vegdirektoratet har registrert at vareleverandørene møter en rekke problemer og hindringer som kan rettes ved bedre planlegging og utforming av gater og varemottak. Noen av hindringene medfører også trafikale problemer i byene.

Håndboken er utarbeidet for å gi faglig veiledning til planleggere og saksbehandlere i Statens vegvesen og kommunene i spørsmål som angår varelevering i byer. Videre er det sannsynlig at konsulentbransjen og arkitekter også vil ha nytte av den. Temaene spenner fra overordnet byplanlegging til utforming av varemottak.

Den nye håndboken, som har fått nummer 250, heter "Byen og varetransporten - Tilrettelegging for varelevering i by".

Vil du si din mening om den nye håndboken og kanskje foreslå forbedringer før den er endelig klar for spredning? Håndbok 250 kan lastes ned fra Statens vegvesens Web-sidewww.vegvesen.nounder ’Høringer’. Vegdirektoratet imøteser gjerne uttalelser fra andre enn dem som har fått utkastet tilsendt direkte, dersom noen skulle ønske å avgi slik uttalelse.

Leseren skal være klar over at det også pågår et arbeid med revisjon av Statens vegvesens retningslinjer om veg- og gateutforming (håndbok 017). Veilederen om tilrettelegging for vareleveranser vil bli koordinert med denne og Vegdirektoratet opplyser at det derfor vil kunne bli endringer i den endelige utgaven. Dette gjelder spesielt kapitlet om gaten og dimensjonerende bilstørrelser.

I høringen ønsker Vegdirektoratet svar på om veilederen er et hensiktsmessig verktøy i planlegging på ulike nivå og i prosjektering av gate og varemottak. Direktoratet ønsker også næringslivets og kommunenes syn på konsekvenser av anbefalingene. Spesielt ønskes synspunkt på anbefalte dimensjoner ved varemottak.

Merknader og kommentarer kan sendes direkte til Vegdirektoratet som brev eller som e-post. Frist for uttalelse er 7. februar 2005. NLF kommer til å avgi en egen høringsuttalelse til håndboken, og medlemmene kan derfor alternativt gi en tilbakemelding til NLFs Ole H. Øen, telefon 22 03 32 00,oho@lastebileierne.no, i god tid før ovennevnte frist.