For å få dispensasjon krevdes det også til nå at skytebaser måtte innehatt sprengningssertifikat i mer enn 10 år. Tankbilsjåfører måtte ha praktisert som tankbilsjåfør i mer enn 10 år. Begge gruppene måtte gjennomføre et ordinært oppfriskningskurs, men de behøvde ikke å avlegge den tilhørende prøven.

Nå har Justis- og politidepartementet funnet ut at denne praksisen strider mot Norges internasjonale forpliktelser, gjennom EØS-avtalen. Departementet ba derfor DSB om å endre forvaltningspraksisen, slik at den blir i tråd med internasjonale forpliktelser.

Endringen trer i kraft fra 7. april 2005. Nå må altså skytebaser og tankbilførere fornye sine ADR-kompetansebevis på ordinær måte. De må gjennomføre oppfriskningskurs etter gjennomført grunnkurs og det aktuelle spesialiseringskurset (spesialiseringskurs klasse 1 eller spesialiseringskurs tank), og de må bestå tilhørende prøve på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner. Allerede gitte dispensasjoner gjelder til den datoen som er angitt i dispensasjonen. Videre forlengelse av slike dispensasjoner kan ikke påregnes.

Dsb opplyser at prøven varer 1 time og 15 minutter og inneholder 15 spørsmål. Prøvene er utarbeidet ved at hver oppgave har tre, fire eller fem svaralternativer, hvor ett eller flere kan være riktig. Prøven skal som regel avlegges skriftlig (elektronisk). Men hvis kandidaten har lese- og skrivevansker eller tilsvarende, kan trafikkstasjonen etter dokumentert søknad gi tillatelse til at tilsvarende prøve avlegges som en kombinasjon av skriftlig (elektronisk) og muntlig prøve. Kandidaten må melde fra skriftlig ved bestilling hvis han eller hun har behov for en slik tilrettelegging. Tillatt hjelpemiddel under prøven er gjeldende utgave av ADR-boka. Under prøven kan det benyttes egen bok med egne henvisninger.