Du bruker vikaravtalen når du skal ansetteen person i en bestemt persons fravær. En person kan også vikariere for flere bestemte personer, for eksempel som følge av ferie. Det som kjennetegner en vikaravtale, er at arbeidsforholdet gjerne blir avsluttet når den personen som det vikarieres for kommer tilbake.

Du bruker avtalen for midlertidig ansettelse når du ansetter en person til å utføre et bestemt oppdrag av midlertidig karakter. Dette kan for eksempel være når bedriften plutselig får et oppdrag som gjelder bortkjøring av masse fra et anleggsområde. Dette er et oppdrag som kan vare noen få måneder, og i denne perioden vil bedriften ha behov for en ekstra sjåfør til å ta denne kjøringen.

Det er viktig at det alltid inngås skriftlige arbeidsavtaler. Dette gjelder uansett arbeidets karakter eller varighet. I mange tilfeller kan det være vanskelig å si med sikkerhet hva slags ansettelse det er snakk om. Vilkårene for midlertidig ansettelse må også være oppfylt. Et godt råd er å ta kontakt med NLF-advokatene hvis du er i tvil om hvilken arbeidsavtale du skal bruke.