Norges Lastebileier-Forbund tok opp denne problemstillingen med Politidirektoratet allerede sommeren 2003. Utgangspunktet var en konkret sak fra Nord Norge hvor medlemsfirma hadde utført et bergingsoppdrag av østeuropeisk bil som hadde veltet og sperret vegbanen. Bileier mente han var rekvirert av politiet, østeuropeeren ble reddet og forsvant og politiet avviste å være økonomisk ansvarlig for bergingen. Politidirektoratet aksepterte det lokale politiets standpunkt i denne saken, men meddelte at de ville komme tilbake til spørsmålet om i hvilken grad politiet for øvrig er ansvarlig for betaling når politiet rekvirerer berging for å fjerne kjøretøy og last.

Politidirektoratet har endelig vurdert dette spørsmålet og har nylig meddelt at politiet ”tar regningen”. Fra Politidirektoratets brev gjengis følgende:

I de tilfelle hvor politiet krever et kjøretøy fjernet, er det kjøretøyets eier som er ansvarlig for å dekke de utgifter politiet har i forbindelse med fjerningen. Kjøretøyet kan eventuelt tas i forvaring til eier har betalt de utgifter politiet har hatt i forbindelse med fjerningen og forvaringen. Et kjøretøy som er tatt i forvaring kan selges etter 3 måneder for å dekke utgiftene dersom det ikke er hentet eller det bli stilt garanti.

Det er politiet som må bære risikoen for eventuelle utgifter som ikke blir dekket.

Norges Lastebileier-Forbund kan etter dette konstatere at vi har fått gjennomslag for vår påstand og vårt krav, men at byråkratiets kvern ikke akkurat er ”blodtrimma”