Ja, på visse vilkår har han det. Det følger av folketrygdloven § 8-34 at en selvstendig næringsdrivende har krav på sykepenger med 65 % av sykepengegrunnlaget. Det ytes imidlertid ikke sykepenger for de første 16 kalenderdagene regnet fra dag arbeidsuførheten oppsto. En selvstendig næringsdrivende vil blir regnet som arbeidsufør tidligs fra det tidspunkt melding om arbeidsuførhet ble gitt til Arbeids- og velferdsetaten, eller fra det tidspunktet vedkommende søkte lege. Som hovedregel får næringsdrivende kun utbetalt sykepenger på grunnlag av legeerklæring.
Grunnlaget
Sykepengegrunnlaget beregnes som hovedregel av gjennomsnittlig pensjonsgivende inntekt de tre siste årene som er ferdig lignet på sykemeldingstidspunktet.
Forsikring i folketrygden
Det er adgang til å tegne egen forsikring i folketrygden, slik at de oppnår tilnærmet den samme ordningen som arbeidstakere. Det er ved forsikring mulig å oppnå sykepenger med 65 % av sykepengegrunnlaget fra første sykedag, sykepenger med 100 % av sykepengegrunnlaget fra 17. sykedag, eller sykepenger med 100 % av sykepengegrunnlaget fra første sykedag.
Privat forsikring

  • Ja, det er fullt mulig å kjøpe en forsikring privat for å sikre seg med sykepenger dersom man ønsker å gardere seg, sier Olav Viken i If, som er en av dem som har ansvaret for forsikringssamarbeidet NLF har med If.
  • Men vi har ikke mange kjøpere til dette produktet, og selv om jeg ikke sitter med noen tall, antar jeg at dette heller ikke er tilfellet hos de andre forsikringsselskapene, sier Viken.

Viken mener at årsaken ligger i at de fleste benytter seg av de mulighetene Folketrygden gir. Folketrygdens system er, etter hans syn, godt utbygd på dette området.
I Folketrygdens sykepengeordning for selvstendige næringsdrivende kan man selv velge antall karensdager (dager før forsikringen trer i kraft etter at sykdom har inntruffet) selv og definere dekningsgraden. Men han understreker at dersom man ikke har en ordning under folketrygden, så er det viktig at man forsikrer seg FØR man blir syk. Hvis ikke kan det sammenlignes med å forsøke å forsikre en bil som allerede er blitt skadet – og det er som kjent ikke noen ”revestrek”!
- Å kjøpe en forsikring som sikrer sykepenger må nødvendigvis koste en del, selvfølgelig avhengig av hvor mye man tjener. Dette skal jo til syvende og sist gå i balanse og derfor kan premien bli temmelig høy, sier Viken.
Hvem er selvstendig næringsdrivende?
Ved avgjørelsen av om en person skal regnes som selvstendig næringsdrivende, er det mange momenter som legges til grunn. Nesten uten unntak vil de som eier egen bil, og utfører transport mot vederlag, å anse som selvstendig næringsdrivende, så sant virksomheten har et vist omfang. Ansatt i aksjeselskap anses som arbeidstaker selv om vedkommende er hovedaksjonær.