Vi omtalte i forrige nummer en ulykke mellom en lastebil og en sykkel i et kryss på Hønefoss. Syklisten havnet i lastebilsjåførens blindsone i en høyresving, og utfallet ble tragisk. Nå finnes det utstyr på markedet som for en relativt rimelig kostnad effektivt vil kunne redusere faren for lignende ulykker. Systemet består av blindfeltsensorer som monteres på høyre side av førerhuset.

Trådløst
Kommunikasjonen mellom CPU (”hjernen”) i systemet og displayet er trådløs. Både CPU og reléet er vanntette og kan dermed plasseres på utsiden av førerhuset. Dette innebærer at man slipper kabling inn i førerhytta. Systemet, som heter AutoSense, består av 4 sensorer. Hver sensor dekker en vinkel horisontalt på 110 grader 2,5 meter ut fra bilen på display og fra 1,5 meter kommer i tillegg lydsignal Systemet aktiveres når blinklyset tas i bruk eller man kan styre det av/på via en manuell bryter på dashbordet.

Forsikringspoeng
All dårlig erfaring med feltsikfte til høyre, eller høyresving i kryss bekreftes gjennom forsikringsselskapenes statistikker for tunge kjøretøyer. Risikoen er størst der oversikten er dårligst.

Produktutvalget mellom NLF og if skal vurdere AutoSense nærmere, men har allerede bestemt at systemet gir samme sikkerhetspoeng som dødvinkelspeil gjør. Dette betyr en gunstigere forsikringspolise.

AutoSense testes blant annet av store transportfirmaer i både Tyskland, Danmark og i Norge.

Ordinær pris for AutoSense er 3 984,- (eks. mva).

I en kampanjeperiode vil imidlertid NLF-medlemmer kunne få kjøpt dette systemet for kr. 2 750,- (eks. mva).

Kampanjeperioden varer til 9. mars 2007.

Henvendelse:Handelshuset Praefcke "AutoSense" Sikkerhet på veien
Grindstuveien 41
1349 Rykkinn
Tlf 21 69 95 11 Mob 91 56 08 48