Vurderingen fra fra Statens vegvesen bygger på etatens egne undersøkelser og analyser av alle dødsulykker. Til tross for økningen i dødstallene, er antall skadde og antall ulykker i trafikken på et nivå som tilsvarer 2007.
Høy fart, uoppmerksomhet og rus er de vanligste årsakene. Mer enn 40 prosent av de drepte brukte ikke bilbelte.

Flere utforkjøringer
I forhold til i fjor er det registrert en dobling av antall trafikanter drept i utforkjøringsulykke. En stor andel av økningen gjelder unge trafikanter under 24 år. Så langt i 2008 er 35 prosent av alle drepte vært innblandet i en utforkjøringsulykke.

Flere årsaker
Ifølge Statens vegvesen, kan ulykkene ha flere årsaker. I halvparten av dødsulykkene mener de at førerfeil i form av uoppmerksomhet er den dominerende årsaken, mens i ca 40 prosent er grunnen for høy fart. I underkant av 20 prosent av dødsulykkene var fører ruset.

Dårlig veg årsak
Analysen slår også fast at i 30 prosent av dødsulykkene kan det se ut som forhold ved vegen har medvirket til ulykken eller ulykkens omfang. De viktigste faktorene er glatt føre og farlig sideterreng.

Statens vegvesen mener at vegen i seg selv sjelden er dominerende årsak, men den kan være med på å avgjøre utfallet når først ulykken er ute. Glatt føre ofte i kombinasjon med høy fart har vært utløsende faktor for 14 prosent av dødsulykkene. Videre kan det se ut som vegforhold har vært medvirkende til at konsekvensene har blitt så alvorlige i 15 prosent. Da gjelder det forhold som farlig sideterreng som trær, stolper, fjellnabber og andre sidehindre.

Etter årets sju første måneder har 162 blitt drept i trafikken. I 2007 ble 117 drept i tilsvarende periode, mens 127 ble drept i 2006 og 118 i 2005.