Planen beskriver seks temaområder og innenfor disse skal det iverksettes tiltak i løpet av kommende fireårsperiode. Det foreslås ingen konkrete regelverksinitiativ. De seks områdene er:
Fremme en helhetlig tilnærming gjennom faglig støtte for eksempel til planer for bærekraftig mobilitet i byene og gjennom å utforske sammenhengen mellom folkehelse og transport.
Fokusere på borgerne gjennom å utvikle felles plattform for passasjerrettigheter i kollektivtransporten som grunnlag for frivillige forpliktende avtaler, ved å inkludere bytransport i EUs strategi for tilrettelegging for funksjonshemmede. Studere regelverk for " grønne soner" som grunnlag for erfaringsutveksling. Støtte den europeiske mobilitetsuka og fremme energieffektiv kjøring.
Grønnere bytransport gjennom å fremme mer rene og energieffektive kjøretøy ved støtte til demonstrasjonsprosjekter, forskning og informasjon. Studere internalisering av eksterne kostnader og urbane "vegprisingssystemer", herunder også bomringer.
Styrke finansiering eksisterende finansieringsordninger, og analysere framtidige finansieringsbehov
Erfarings- og kunnskapsutveksling gjennom bedre data- og statistikkgrunnlag for bytransport, herunder også for gående og syklende. En database for utveksling av erfaring, fagfolk, opplæringsverktøy vil bli etablert.

Optimalisering av bytransport gjennom å fremme mer effektiv godstrafikk og se på bruk av intelligente transportsystemer(ITS) for eksempel for interoperatibilitet for betalingssystemer, såkalte "smart cards".
Bakgrunn for initiativet er at byene vokser og står overfor økende utfordringer når det gjelder å gjøre bytransporten mer bærekraftig, samtidig som det er behov for bedre fremkommelighet. De fleste lange reiser for person- eller godstrafikk har sitt start- og stoppunkt i byene og passerer byområder på vegen. Bytransport er derfor et viktig element for et konkurransedyktig og bærekraftig transportsystem. Handlingsplanen slår fast at 40% av CO2-utslipp og 70% av øvrige utslipp fra vegtransporten stammer fra byene.
Norge har deltatt i utarbeidelse av grunnlaget for handlingsplanen gjennom Samferdselsdepartementets høringsuttalelse til KOMs grønnbok om bytransport fra mars 2008.
Kilde: Europalov.no