Norges Lastebileier-Forbund tok opp denne problemstillingen med Vegdirektoratet i januar 2008. Etter det har det vært gjentatt korrespondanse med Vegdirektoratet uten at noe egentlig har skjedd. Vi har derfor gitt opp denne strategien og istedenfor henvendt oss til Samferdselsdepartementet i brev av 9. juli, sier NLFs administrerende direktør Olav Slaatsveen.

Myndighetenes passive holdning når det gjelder å iverksette tiltak som sikrer betaling fra utenlandske transportører er uakseptabel. Og konkurransevridningen dette medfører mellom norske og utenlandske transportører blir bare verre og verre fortsetter han. Dette skyldes at det stadig blir nye bomanlegg og det blir flere og flere utenlandske transportører i innenriks transport i Norge, senest som følge av at 7 nye europeiske lavkostland fikk adgang til å drive interntransport i Norge (kabotasje) fra 1. mai i år.

I tillegg til konkurransevridningen nevnt ovenfor, blir norske transportører også tapere ved at det tar lengre tid å nedbetale veianlegget og det blir som følge av dette en lengre periode med bompengebetaling. Dette rammer for øvrig også norske privatbilister, tilføyer Slaatsveen.

I nevnte brev til Samferdselsdepartementet fremmer NLF konkrete forslag til løsning på problemet. Forslaget baserer seg på 2 grunnprinsipper:
Det innføres en ordning der alle kjøretøyer, norske som utenlandske, over 3500 kg totalvekt må ha AutoPass-brikke for å kjøre i Norge.

For utenlandskregistrerte kjøretøy må det i avtalen med bompengeselskapet aksepteres trekkadgang mot dieselkort eller annet kreditkort, for å sikre betaling av skyldig avgift.

Dette forslaget er enkelt, det er rettferdig og kontrollmessig håndterbart, fortsetter Slaatsveen. Samtidig vil vi da være på linje med den virkeligheten norske transportører opplever i utlandet. Det er greit å være hyggelig og gjestfri, men ikke i den grad at norske transportører mister transportoppdrag på grunn av ulike konkurranseforhold når det gjelder bompenger. Det er helt uakseptabelt. Nå har vi kommet med et godt forslag til løsning, men det haster med å få det iverksatt, avslutter Slaatsveen.

Kontaktperson:
Adm direktør Olav Slaatsveen
Mobil 90 17 43 08
eller tlf 22 03 32 25

Forbundsleder Per Madsen
Mobil 91 32 67 00