Fellesforbundet og Yrkestrafikkforbundet på den ene siden og NHO Transport på den andre siden, ble på morgenkvisten enige om en revisjon av bussbransjeavtalen. Tilsvarende enighet ble oppnådd mellom Spekter samt Vy Buss AS og fire arbeidstakerorganisasjoner. Dette melder NHO Transport.

Busstreiken, som har pågått i snart to uker, er dermed avblåst, og de første bussene vil være i gang fra klokken 12 torsdag. Passasjerer må regne med forsinkelser og driftsforstyrrelser utover dagen.

Mekling gjennom natta

Streiken ble igangsatt etter meklingsbrudd 20. september, og ble ytterligere trappet opp 28. september. Ved avslutning av konflikten var i alt 8300 bussjåfører over hele landet i streik.

Partene møttes på ny hos Riksmeklingsmannen i går klokka 12, og den offisielle meklingen startet klokka 14. Da la arbeidsgiverne fram en tilbud som ikke var godt nok, ifølge arbeidstakersiden. Etter dette har partene meklet gjennom natta til de ble enige klokka 7 torsdag morgen, melder Fri Fagbevegelse.

Innenfor frontfaget

– Vi er glade for at streiken er over. Ikke minst av hensyn til passasjerene, som igjen kan bruke bussen for å komme til jobb, skole og fritidsaktiviteter på en miljøvennlig og sikker måte. Vi er også fornøyde med at oppgjøret ble holdt innenfor frontfagets ramme på 1,7 prosent, noe som hele tiden har vært en forutsetning fra arbeidsgivernes side, sier administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange.

Det gis et generelt tillegg på 2 kroner per 1. april 2020 pluss et tillegg på 3,50 kroner per 1. oktober. Sistnevnte tillegg er en kompensasjon for etterslep etter det samordnede hovedoppgjøret i 2018, hvor bussjåførene fikk 1,30 kroner totalt sett. Det gis også en økning i fagbrevtillegget på 1 krone fra og med 1. oktober. 

– Det ligger også inne en garanti på kr 2,50 i tillegg til det sentrale tillegget for oppgjøret 2021 som vil sikre en ytterligere innhenting for bussjåførene, uttaler forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum. Vi har mer enn doblet det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiver, skriver Yrkestrafikkforbundet i en pressemelding.

Minstelønnssatsene for turbussjåfører, verkstedarbeidere, hjelpearbeidere og vaskere er også regulert.

Les også: Modulvogntog på tømmervegnettet utsatt