Utenfor kontoret til Kristiansen Kran & Transport står en nydelig Mercedes-Benz kranbil. Eieren Per Esben Kristiansen, daglig leder hos Kristiansen Kran & Transport AS viser med stolthet logoen til Norges Lastebileier-Forbund (NLF), og Fair Transport som pryder fronten av lastebilen. 

– Dette viser at vi er en seriøs bedrift, og at vi tar HMS og sikkerhet på alvor, sier Per Esben Kristiansen, daglig leder hos Kristiansen Kran og Transport A/S og nyvalgt nestleder i NLF Fylkesstyret, Østfold. Med seg i arbeidet har han sin kone Yvonne som er NLF-medlem, og sekretær i Moss og Omegn Vognmannsforening. Datteren Elizabet (17), som har vært med på samlinger i mange år, er også NLF-medlem.

Med over 25 års erfaring er Kristiansen Kran & Transport en fortsettelse av Kristiansen Tanktransport ANS som ble etablert i 1995. Firmaet drev den gang med internasjonal transport av kjemikalier på tankbil. I 1997 inngikk bedriften en kontrakt med Byggmakker i Moss om transport av byggevarer.

– Kontrakten med Byggmakker i Moss, som i da heter Carlsen Fritzøe, har vi fortsatt i dag. Men etter hvert utviklet det seg til en større kundekrets og behovet for flere biler kom. I 2009 ble firmaet Kristiansen Kran & Transport A/S etablert. Per dags dato er vi 16 ansatte, med 12 kranbiler og én semitrailer. Vi utfører alle typer transport, forteller Kristiansen entusiastisk.

Med mange ansatte, en stor bilpark og et bredt spekter av oppdrag må regelverket følges til punkt og prikke for både de ansattes- og kundenes sikkerhet. For Kristiansen Kran & Transport er Fair Transport-sertifiseringen bevis på at man er en trygg og ansvarlig samarbeidspartner.

Stolt: Per Esben Kristiansen skryter gjerne av NLF-medlemskapet, og har får laget egne NLF-klistremerker som matcher lastebilens farger. Datteren til Per Esben og Yvonne, Elizabet (17), har vært med på samlinger i mange år, og er selvsagt NLF-medlem. Stolt: Per Esben Kristiansen skryter gjerne av NLF-medlemskapet, og har får laget egne NLF-klistremerker som matcher lastebilens farger. Datteren til Per Esben og Yvonne, Elizabet (17), har vært med på samlinger i mange år, og er selvsagt NLF-medlem.

Smitteeffekt

Kristiansen Kran & Transport var blant de første som sertifiserte seg som Fair Transport bedrift allerede i mai 2019. Sertifiseringen har definitivt kommet bedriften til gode.

– Det er en glede for oss at vi er med på jernbaneutbyggingen i Moss. De skal bruke 10 milliarder på prosjektet, og vi kjører ukentlig for dem allerede, selv om prosjektet ikke er et hundre prosent i gang ennå. Fair Transport-sertifisering medvirket absolutt til at vi fikk kontrakten, sier Kristiansen.

– Før forlangte en del kunder at vi skulle ha startBANK, en database som betyr at leverandørene i bygg- og anleggsbransjen slipper å levere samme dokumentasjon gang på gang. Det slipper vi med Fair Transport. Dette høyner standarden innen bransjen, forteller den daglige lederen.

– Det er viktig med en bransjestandard i transportnæringen som før har vært uoversiktlig. Fair Transport viser at vi er en profesjonell aktør som følger regelverket, sier Kristiansen.

Bedre kontroll

Siden Fair Transport ble  offisielt lansert under Arendalsuka 2019 har en lang rekke av NLFs medlemsbedrifter jobbet med å registrere og dokumentere sitt arbeid innenfor trafikksikkerhet, miljø, klima og ansvar. Hittil er det 131 bedrifter som har blitt sertifisert. Fordelene er det flere som har fått merke, noe prosjektlederen for Fair Transport, Eivind Karikoski bekrefter.

– Generelt får bedriftene bedre kontroll på sitt HMS-arbeid ved å måtte jobbe med å dokumentere sitt arbeid knyttet til trafikksikkerhet, miljø, og det å være en ansvarlig arbeidsgiver, forteller Karikoski.

– Ved å kunne dokumentere kriterier satt i tilbudsforespørslene, opplever bedriftene det som en klar fordel i kampen om å vinne anbud fortsetter Karikoski.

Videre forklarer Karikoski at rekrutteringen forenkles også ved å være sertifisert. Bedrifter som tidligere slet med å få tak i flinke folk, opplever at jobbsøkere står i kø etter Fair Transport-sertifisering.

Les også: Kundene betaler mer for Fair Transport

Mange fordeler

– Det snakkes nå mye om Fair Transport blant medlemmer av NLF. Det er helt tydelig at mange får øynene opp for hvilke fordeler sertifiseringen har. Vi får stadig henvendelser fra transportbedrifter som ikke er NLF-medlem, som har fått beskjed av sin oppdragsgiver om at de bør bli Fair Transport-sertifisert. Dette tilsier jo også at transportbedriften blir medlem i NLF, forklarer Karikoski.

NLF er klar i sin målsetting for antall sertifiseringer.

– Vi vil ha med så mange som mulig! Fair Transport-sertifiseringen utgjør en forskjell, og vi skal fremheve bedriftene som leverer trafikksikker, bærekraftig og ansvarlig transport, svarer Karikoski entusiastisk.

– Dette henger tett sammen med NLFs visjon om Ansvarlig Transport og vårt strategiske mål om profesjonelle medlemsbedrifter som arbeider systematisk og målrettet for at bedriftens ansatte opptrer trafikksikkert og bærekraftig samt at bedriften skal ha nødvendig kunnskap og rett kompetanse, avslutter prosjektlederen.

Fair Transport: En kjemperessurs - også for de små

Støtte: – Yvonne er drivkraften og får mye av æren for bedriftens suksess. Hun er også en pådriver for Fair Transport, sier Per Esben Kristiansen om sin kone kona Yvonne Kristiansen. Foto: Jamieson Pothecary Støtte: – Yvonne er drivkraften og får mye av æren for bedriftens suksess. Hun er også en pådriver for Fair Transport, sier Per Esben Kristiansen om sin kone kona Yvonne Kristiansen. Foto: Jamieson Pothecary

Alle vil være med

I likhet med flere andre har Kristiansen Kran & Transport merket effekten av koronakrisen. Ikke minst med levering til en av deres største kunder, ABChus.

– Da koronakrisen slo til, ble håndverkere satt i karantene, og all byggevirksomhet stoppet opp. Jeg tror ikke jeg sov på ei uke. Det hersket mye usikkerhet om hva som kom til å skje. Nå kommer leveranser inn fra utlandet igjen, og vi har fått bygget opp et lager. Totalt går fem biler for fullt for ABChus, og hittil i år har vi en økning på omsetning i forhold til i fjor. Nå er det endå viktigere enn noen gang å ha bevis på at man er en seriøs aktør i bransjen, forklarer Kristiansen.

– Har du noen anbefalinger for bedrifter som vurderer å sertifisere seg?

– Vi driver og hjelper bedrifter her i Østfold med å komme i gang med sertifisering. Vi har blitt ganske drevne på det etter hvert. Når vi snakker med andre bedrifter om Fair Transport og forklarer hva det går ut på, vil alle være med, avslutter den daglige lederen.

Les mer om hvordan du få Fair Transport sertifisert din bedrift her: