Onsdag skrev Lastebil.no om at danske lastebileiere ville blokkere vegene i flere deler av Danmark førstkommende mandag, men nå er demonstrasjonen avblåst.

Ifølge en pressemelding fra Vejskatskomiteen som opprinnelig sto bak den planlagte demonstrasjonen, forteller de at det ikke var mulig å gjennomføre vegblokkadene på lovlig vis.  

Politiet har ikke støttet opp om demonstrasjonen, og dersom de sto løpet ut, ville de risikere straffeforfølgelse i ettertid.  

–  Vi vil ikke gjøre noe som er ulovlig, og siden vi ikke har tillatelsen vi trenger, kan ikke demonstrasjonen gjennomføres, sier en skuffet lastebileier, Jan Lillegaard, til danske TV2.  

FAKTA: 

Dette er det de ønskt å vise sin misnøye med:

  • Fra 2025 skal det innføres en kilometerbasert vegavgift som betyr at en lastebil som kjører på bensin eller diesel i gjennomsnitt skal betale 1,3 kroner per kilometer 
  • Regjeringen forventer at avtalen vil redusere CO₂-utslippene med rundt 0,3 millioner tonn CO₂ i 2025 og cirka 0,4 millioner ton i 2030.   
  • Ved å hente 3,6 milliarder kroner fra lastebiltransporten blir det, ifølge den danske regjeringen, årlig mulig å bruke 1,1 milliarder korner på grøn transport.