NLF

Korona-status fra NLF 17.04.20

Ikke åpent for søknader ennå

Den nettbaserte portalen for å søke kontantstøtte for næringslivet var planlagt åpnet i dag. Myndighetene sier løsningen er klar, men at åpningen er forsinket fordi de venter på godkjenning fra ESA, EFTAs overvåkningsorgan.

Skatteetaten håper og tror at portalen åpner i morgen, lørdag 18. april.
– Vi har et stort hjelpeapparat hos Skatteetaten med hjelpetelefon. Vi regner med at det kommer mange spørsmål, og forventer stor pågang når det åpnes for søknader. Det er viktig at støtteapparatet er på jobb når portalen åpnes, sier kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen.

Vi kommer tilbake med informasjon så snart løsningen er åpen. 

Les mer i egen sak på lastebil.no

Hold regnskapet oppdatert

Mer enn noensinne er det viktig å ha oppdaterte regnskapstall - enten du trenger dem for å søke om koronarelatert støtte eller for å ha det riktige underlaget for å ta raske beslutninger.

Vi på NLF-kontoret merker dette ved at mange av våre medlemmers regnskapsførere kontakter oss for å få kopier av fakturaer. Som NLF-medlem har du full oversikt over dine fakturaer og betalingshistorikk på Min Side på lastebil.no, og du kan gi regnskapsfører adgang til samme side.

Glemt passordet til Min Side?
Du kan enkelt lage deg et nytt passord selv. Følg bruksanvisningen her

Gi ansatte eller andre adgang til Min Side!
På Min Side kan du opprette ansatte, disse kan automatisk logge inn på bedriftens Min Side. Regnskapsfører som skal se bedriftens reskontro, må du gi Admin-tilgang. Det gjør du enkelt fra ansatt-listen på Min Side. Se her for mer informasjon om hva du kan gjøre på Min Side

Alle førerprøver utsatt ut mai

Alle bestilte oppkjøringer er kansellert ut mai måned. Dette gjelder alle førerkortklasser. Statens vegvesen vil starte opp igjen med oppkjøringer så fort alle krav til smittevern er på plass, og sier de jobber løpende med dette. Det kan derfor bli gjennomført oppkjøringer for dem som er ferdig med opplæringen, i løpet av perioden hvor bestillingene nå er kansellert.

Les mer i pressemeldingen fra Statens vegvesen

Trafikkstasjonene åpner for timebestilling

Statens vegvesen holder trafikkstasjonene fortsatt stengt, men fra neste uke kan du bestille time for teoriprøve og skranketjenester, for eksempel fornyelse og innbytte av førerkort og registrering av kjøretøy, men ikke time til tilrettelagt teoriprøve og oppkjøring. Har du allerede time til kjøretøykontroll trenger du ikke bestille time i skranken.

– Dette er et tilbud for dem som ikke kan bruke de digitale tjenestene våre og som må møte på en trafikkstasjon. Omtrent halvparten av trafikkstasjonene våre åpner for timebestilling fra mandag, men det blir et begrenset tilbud for å redusere risikoen for smitte. Vi legger ut timer fortløpende etter hvert som flere trafikkstasjoner får gjennomført nødvendige smitteverntiltak, som montering av pleksiglass, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen.

Det er kun de som har bestilt time som slipper inn på trafikkstasjonen. Du bestiller time på vegvesen.no.

Les mer i pressemeldingen fra Statens vegvesen

Utsatt frist for skattemeldingen

Fristen for å levere skattemelding for formues- og inntektsskatt for næringsdrivende og selskaper er utsatt fra 31. mai til 31. august 2020. Skatteetaten oppfordrer likevel til å levere så snart det er mulig, og sier det ikke vil bli gitt ytterligere utsettelse.

Les mer i egen sak hos Skatteetaten

På tvers av landegrenser - førerkort og YSK

Flere har spurt om hvordan man forholder seg til kjøring i utlandet siden man ikke får fornyet førerkortet og YSK, men har fått forlengelse i Norge. Situasjonen er stort sett lik i alle EU-land: Utsettelser er gitt, men gjelder bare nasjonalt. Vi har undersøkt med våre kontakter i andre land, og fått vite at det ved eventuelle kontroller skal legges til grunn at situasjonen for sjåførene er vanskelig, og at utenlandske sjåfører skal behandles på samme måte som nasjonale sjåfører.

I tillegg bør hver enkelt kontakte sitt forsikringsselskap for å få bekreftet at forsikringen gjelder som vanlig, selv om ordinær fornyelse ikke er foretatt. Vår samarbeidspartner If bekrefter at de legger til grunn at førerkort og sjåførkompetansen anses være i orden så lenge fornyelsen skulle ha skjedd innenfor det tidsrommet som er angitt i unntaket gitt av Statens vegvesen.

Dersom dere skulle få spørsmål om gyldighet av førerkort og YSK under utenlandsturer, finnes det informasjon på engelsk på Statens vegvesens nettsider. Gå til engelske sider om korona

I tillegg anbefales å fylle ut et skjema som tas med i bilen ved grensekryssende transport som heter Template of Certificate for International Transport Workers.

Skjemaet for grensekryssende transport finner du her (engelsk)

Oversikt over kjøre- og hviletider i Europa

Vi har utvidet oversikten vår over de ulike unntakene fra kjøre- og hviletidsreglene. I tillegg til våre nærmeste naboland, finner du flere av de sentrale europeiske land i oversikten. Polen og Belgia har unntak fra forbudet om å ta den regulære ukehvilen i bilen.

Lenke til oppdatert oversikt

Forsikringen gjelder også hjemmekontor

Vi har medlemmer som sitter på hjemmekontor i disse dager, blant annet kjørekontorer. If har utvidet yrkesskadedekningen under koronasituasjonen for å sikre at alle ulykker som skjer på hjemmekontoret er dekket. Dere som har yrkesskadeforsikring i andre selskaper enn If, bør sjekke hva som gjelder.

Det utvidede tilbudet er gyldig i alle nordiske land tilogmed 31. mai i år.
– Nå skal kundene våre være trygge på at de har en god forsikring også når man beveger seg inn på kjøkkenet for å lage lunsj til seg selv og barna, driver hjemmeundervisning, eller tar en pause - uansett hvor man befinner seg i boligen, og når på døgnet det skjer. Forsikringen dekker også arbeidsrelaterte situasjoner utenfor hjemmet, for eksempel når du tar en jobbsamtale på telefonen i parken. Vi ser på dette som et lite bidrag til det større fellesskapet i denne situasjonen og vil tilby denne utvidelsen til kundene våre gratis i 60 dager, sier Ivar Martinsen i If.

Les mer i egen sak hos If

Avventende positivt – fortsatt stor usikkerhet

Ukas medlemsundersøkelse viser ikke de store endringene, men den positive utviklingen vi så før påske fortsetter, selv om over halvparten har merket forskjell i aktiviteten. Det er også en nedgang i medlemmer som anser det relevant å permittere ansatte. Vi er forberedte på større utslag neste uke.

608 medlemmer svarte på ukens medlemsundersøkelse. Takk til hver enkelt av dere!

Krisetiltak for startups, gründere og ENK

Nettavisen Shifter har laget en oversikt over de viktigste krisetiltakene for startups, gründere og selvstendig næringsdrivende. (NLF tar ikke ansvar for eventuelle feil i oversikten.)

Oversikt over krisetiltak for startups, gründere og enkeltmannsforetak

Hjelpetelefon for bedrifter og ENK i Nordland

Avisa Nordland melder at Nordland fylkeskommune på mandag åpner hjelpetelefon for bedrifter og enkeltmannsforetak i Nordland. Hjelpetelefonen skal gi råd og informasjon til bedrifter om hvordan de kan komme seg ut av problemer som koronakrisen har skapt.

Last ned bannere for «Støtt norske transportører!»

Vi er alle en del av den store dugnaden i disse tider. Derfor har vi laget bannere som du kan bruke på bedriftens nettside, på Facebook eller i e-post-signaturen. Det kan være lurt å lenke til filmen «Støtt norske transportører», den finner du samme sted, under Korona-fanen. 

Vær så god! Her finner du filene du kan lastes ned og bruke fritt

Neste nyhetsbrev kommer mandag. Vi sender ut et ekstraordinært nyhetsbrev og sms om det blir mulig å søke kontantstøtte før (se første nyhet).