NLF

Nytt fra NLF – uke 35, 2020

Fortsatt uendrede karanteneregler for sjåfører

De stadig skiftende klassifiseringene av ulike land med fargekoder påvirker IKKE ordningen for yrkessjåfører. Yrkessjåfører som krysser landegrenser kan gis unntak fra karantene når de er på arbeid, og ved reise mellom hjem og arbeidssted. Dette er fortsatt regelen, og har hele tiden vært et unntak fra de vanlige karantenereglene.

Vi har laget en sammenfatning av reglene for dere som krysser grenser med lenker til hvor dere finner mer informasjon. 

Les mer i nyhet på lastebil.no

Teststasjoner på grenseoverganger

I dag ble det åpnet et senter hvor man kan teste seg for covid-19 på Svinesund. Reisende fra utlandet vil få tilbud om å teste seg gratis, og det er helt frivillig. Antakelig blir det 14 lignende testsentre på grenseoverganger i Norge.

Les mer i pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet 

Mulig å søke kontantstøtte for juni og juli

Foretak med stort omsetningsfall i juni og juli kan søke om tilskudd fra kompensasjonsordningen for næringslivet. Søknadsfristen for månedene juni, juli og august er 31. oktober. 

Les mer i nyhet på lastebil.no

– Vanlige bilister trenger bedre kunnskap om lastebiler

Sist ute i vår populære serie "På veien med NLF", møter du Hans Christian Kjørstad fra Gjøvik. En roligere og hyggeligere lastebilsjåfør skal du lete lenge etter. Så lenge du ikke var ansvarlig for å skru av FM-nettverket... Hans ønske for å bedre sikkerheten på veien er at vanlige bilister tar mer hensyn til tunge kjøretøy.

Les hele intervjuet på lastebil.no

Streikene som ikke ble

Den siste uka har det vært fare for storstreik både i bygge- og industrinæringen. En storstreik ville mest sannsynlig fått konsekvenser for vår bransje. 

Fredag kveld ble partene i frontfagene enige, og den varslede streiken for 28.000 industriarbeidere avblåst. Hva frontfagene ble enige om, fikk dere som er medlem i NLF Arbeidsgiver tilsendt mandag i Tariffinfo 6/20. Andre kan  lese på NHOs nettsider.

I går ble det også enighet i byggenæringen, og  17 000 bygningsarbeidere kunne fortsette jobben sin.

Selv om partene har kommet fram til en anbefalt løsning, betyr det ikke at streikefaren er helt borte. Medlemmene skal si ja eller nei til resultatet gjennom uravstemning. Blir det nei der, blir det normalt streik – eller en ny løsning partene kommer fram til etter ekstramøter. 

Les hva en streik betyr for deg i nyhet på lastebil.no

Stort sett gult nivå hos Statens vegvesen

Praktiske førerprøver hos Statens vegvesen følger lokale myndigheters smittevernvurderinger. Alle landets trafikkstasjoner har i dag gult nivå, med ett unntak; Mysen trafikkstasjon har fortsatt oransje nivå for oppkjøring klasse B/BE og traktor.

Les mer i nyhet på lastebil.no

Hva gjelder ved grensepasseringer i Europa?

Nedover Europa er det innført ulike karanteneregler, men de aller fleste land har unntak for yrkessjåfører.

I Italia er det innført en grense på 120 timer, og 36 timer for om man er i transitt, før yrkessjåfører må forlate landet eller gå i karantene. (Kilde: FIAP og OFAE)

I Finland er det nå karantenebestemmelser for reisende, blant annet fra Norge. Men kryssende grensetrafikk er tillatt mellom lokale grensestasjoner. (Kilde: SKAL)

I Danmark er det obligatorisk å dekke til munn og nese på offentlige transportmidler, inkludert ferger, samt i enkelte deler av landet. Det er ikke krav om munnbind eller ansiktsmaske, så lenge du har ett tett og egnet tøystykke festet over ansiktet. (Kilde: ITD)

Siden reglene endrer seg raskt, anbefaler den internasjonale vegtransportorganisasjonen, IRU, at du følger med selv der du ferdes.

Neste nyhetsbrev kommer tirsdag om en uke.