NLF

Nytt fra NLF – uke 36, 2020

Sjekk tilstanden på slanger i bremsesystemet

Statens havarikommisjon (SHK) har analysert fjorårets tragiske dødsulykke på E18 i Asker, der et vogntog fikk driftsstans grunnet et slangebrudd. Nå råder SHK alle transportbedrifter til å regelmessig etterse og vedlikeholde slangeforbindelser i bremsesystemet mellom lastebil og tilhenger.

Les nyhet og se rapporten på lastebil.no

YSK forlenget også i EØS

Yrkessjåførkompetanse (YSK) som har utløpt eller vil utløpe i perioden januar 2020 til og med september 2020 har endelig fått forlenget gyldighet også i EØS. I tillegg er den som utløpet i september forlenget med én måned til. Det betyr at yrkessjåførkompetanse som utløper i september 2020 forlenges med 7 måneder fram til april 2021. Denne forlengelsen gjelder for kjøring i hele EØS.

Har du YSK som utløp i februar 2020, og ennå ikke har forlenget den, må det gjøres i løpet av september.

Statens vegvesen ber alle fornye YSK så snart de kan etter utløp, og ikke utsette for lenge.

Les oppdatert nyhet på lastebil.no (opprinnelig publisert 29.07.20)

Mindre klimarabatt på el-varebiler?

Enova foreslår endringer i støtten til elektriske varebiler. Bilimportørenes Landsforening (BIL) er sterkt kritiske til forslaget som er lagt på bordet, og mener det vil svekke bruken av elektriske nyttekjøretøy. Endringer er varslet fra i høst. 

Les hele saken på lastebil.no

Yrkesbil har gjengitt brevet BIL har sendt Enova, og fått Enovas kommentar. Det kan du lese her

Vare- og lastebilsalget går tungt 

Så langt i år er nedgangen i varebilsalget på 26,5 prosent, og for lastebiler er det en nedgang på snaue 20 prosent.

– Her tror jeg vi tydelig ser en covid-19 effekt. Mange bedrifter er nå forsiktige. Man kan ikke ha økonomisk usikkerhet og permitterte ansatte, og samtidig kjøper nye biler, sier Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for vegtrafikken (OFV) i et nyhetsbrev.

Hovedtallene for bilsalget finner du på nettsidene til OFV

Snutebil i miniatyr

Semivarebilen, med en totalvekt på sju tonn, kan kjøres på BE-sertifikat. Takket være høy nyttelast gir dette klare fordeler ved tyngre varebiloppdrag. Sjåfør Morten Carho Martinsen i Gjøvik-bedriften Skoglund Transport ser bare fordeler så langt. 

Se bilder av bilen og les hele saken på lastebil.no

Bør redningsrom i tunneler bli tillatt?

Redningsrom i tunneler er i dag forbudt, ifølge et EU-direktiv. Forskning med VR-teknologi (virtuell virkelighet) viser imidlertid at redningsrom kan øke sikkerheten betydelig under en tunnelbrann. I dag har vi over 50 ettløps-tunneler i Norge som er over 3 kilometer lange, og hvor ulykker kan få katastrofale utfall. 

Les hele nyheten på lastebil.no

Oransje nivå for Hamar trafikkstasjon

"Etter to skritt fram fredag 28. august, hvor landets trafikkstasjoner hadde gult smittevernnivå, har vi nå tatt ett skritt tilbake, ettersom det med øyeblikkelig virkning mandag kveld er iverksatt oransje nivå for smittevernstiltak for Hamar trafikkstasjon", skriver Statens vegvesen.

Det er fortsatt betydelig etterspørsel etter praktiske førerprøver. Siden trafikkstasjonene nå følger lokale myndigheters vurderinger, påvirker smittevernnivået retningslinjer for bestilling og gjennomføring av førerprøver.

Les mer om praktiske førerprøver og smittevern hos Statens vegvesen

Myndighetene utsetter korona-lettelser

Tidligere varslet regjeringen at de gradvis skulle lette situasjonen. Grunnet smittesituasjonen har regjeringen besluttet at de gradvise korona-lettelsene nå er satt på vent. Ny vurdering blir tatt i midten av september. 

Les pressemelding fra Statsministerens kontor/Helse- og omsorgsdepartementet

Dem som vil holde seg korona-oppdatert, kan få med seg pressekonferansen i morgen (2.9.) kl. 14.00 med helse- og omsorgsminister Bent Høie, f.eks. på regjeringens korona-nettsider

Oppstart første rene driftskontrakter for riksveg

Totalt 2795 kilometer riksveg fordelt på sju områder fra Agder i sør til Nordland i nord får nye entreprenører fra i dag. Dette er de første driftskontraktene som bare omfatter riksveger.

Les mer i nyhet fra Statens vegvesen

Oppstart bygging E6 nordover fra Trondheim

– Nå starter vi den videre utbyggingen av E6 nordover fra Trondheim. Bygging av strekningen mellom Ranheim og Værnes er et stort veiprosjekt som store deler av Trøndelag får nytte av når det står klart. Veien er et viktig bindeledd mellom Trondheim by og Stjørdal og flyplassen. Med en firefelts motorvei på denne strekningen får vi en trafikksikker og effektiv reisevei for både næringsliv og innbyggerne i regionen, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

De 23 kilometerne med firefelts motorvei skal stå klar i 2025, og det er Nye Veier som bygger den.

Les pressemelding fra Samferdselsdepartementet

Transport & Logistikk 2020 kun digitalt

– Årets konferanse blir kun avviklet som digital konferanse. Vi arbeider nå med et godt digitalt program som er klart i løpet av kort tid, sier prosjektleder Jo Eirik Frøise.

Dagens smittesituasjon gjør det vanskelig for Norsk Industri å arrangere konferansen på ordinær måte i oktober.

Les mer på konferansens egne sider

Budsjett-vinterdekk fra Dekkmann

Dekkmann har et godt alternativ innen budsjett-vinterdekk, nemlig LEAO (Linglong) KWD600 vinter-drivhjul. Det kan bestilles i dag hos din lokale Dekkmann-avdeling.

Dimensjon Nettopris NLF-medlem
295/80 R 22.5 Kr 3048,-
315/70 R 22.5 Kr 3443,-
315/80 R 22.5 Kr 3464,-

 

Neste nyhetsbrev kommer tirsdag om en uke.