Grønn korridor, Narvik - Stokmarknes

Publisert 24.05.23

Interessen rundt "Det grønne skiftet" er stor. Det er mange aktører som jobber med denne problemstillingen og det er en viss usikkerhet forbundet med fremtidens løsninger for landtransporten. Vil det bli elektrisk, eller vil det bli hydrogen, biogass eller Biodiesel? På tirsdagens samling i Stokmarknes var det representanter fra ulike transportører som snakket om sine løsninger, sine behov og forventningene til fremtiden. Det var også representanter fra transportkjøpersiden som fremla sine forventninger til omstillingen i næringen. Alv Ervik hadde deltatt på et prøveprosjekt med el-lastebil på strekningen Stokmarknes - Narvik, og konklusjonen var ikke entydig positiv. Det er ennå langt igjen før vi har teknologi og ladeinfrastruktur som gjør denne teknologien anvendbar.

Alv Ervik stillte spørsmål rundt dette litt "hysteriske" ropet om ny teknologi. Hva er totalregnestykket for utfasing av dieselmotoren - Hvor store er utslippene forbundet med produksjon av bil og batteri, hva er utslippene forbundet med produksjon av avternative energibærere, og hva tror aktørene om de kjøretøyene som skal fases ut?
Ervik var klar i sin tale; gjennom økte lengder og økte vekter, samt produksjon av biodiesel ville dette gi en raskere og større miljøgevinst enn høytflyvende og uforutsigbare fremtidsløsninger.

Tettpakket program under møtet Tettpakket program under møtet