De siste dagene har utviklingen rundt Vantana Norge-skandalen gått i et rivende tempo. Først ble de graverende funnene fra Arbeidstilsynet kjent. Deretter kom Vegvesenets rapport som avdekket enda flere lovbrudd. Nå er selskapet politianmeldt, og på toppen av det hele innrømmet ledelsen bruddene på en pressekonferanse tidligere denne uken.

Under en pressekonferanse 18.11.2019 erkjente Vlantana Norge at det har foregått feilregistrering av arbeidstimer. Fra venstre: Styremedlem Vladas Stoncius Senior, aksjonærrepresentant Tomas Stonys og styreleder Vladas Stoncius Junior. Foto: Stein Inge Stølen Under en pressekonferanse 18.11.2019 erkjente Vlantana Norge at det har foregått feilregistrering av arbeidstimer. Fra venstre: Styremedlem Vladas Stoncius Senior, aksjonærrepresentant Tomas Stonys og styreleder Vladas Stoncius Junior. Foto: Stein Inge Stølen

Først Schenker, så ASKO, nå PostNord

Ikke lenge etter at innholdet i Arbeidstilsynets rapport ble offentliggjort kom reaksjonene fra transportkjøperne på løpende bånd. Først ute med å avslutte sin kontrakt med transportøren var Schenker, deretter fulgte ASKO tett etter.

Nå kommer det klare signaler om at også PostNord er i ferd med å kutte sine bånd til Vlantana Norge. Lastebil.no har fått flere tilbakemeldinger fra transportører som de siste dagene har mottatt henvendelser om overtakelse av Vlantana Norges ruter.

Ingen formell oppsigelse enda

Lastebil.no videresendte opplysningene til PostNords kommunikasjons- og markedsdirektør, Ole A. Hagen. Han svarer:

– Det foreligger ingen formell oppsigelse. Du kan tolke signaler du får i retning av at PostNord iverksetter en rekke tiltak på leverandørsiden i lys av Vlantanasaken.

Dette har skjedd:

  • Vlantana Norge har blitt knepet i å systematisk underbetale sine ansatte ved bruk av manipulere timelister.
  • I tillegg foreligger bevis på at bedriften har forfalsket underskrifter, truet og trakassert ansatte, villedet offentlige myndigheter og tilbakeholdt og destruert bevismateriale i en pågående tilsynssak.
  • Transportøren ble politianmeldt av Statens vegvesen 18. november og det foreligger et vedtak fra Arbeidstilsynet knyttet til brudd på åtte forskjellige lover og forskrifter.
  • Det signaliseres at også Arbeidstilsynet vil komme med strenge reaksjoner etter at vedtaket om pålegg nå foreligger.

Les bakgrunnen: Her er alle bevisene Vlantana Norge ikke vil du skal se