NLF

Nytt fra NLF uke 43, 2022

Totalkostnadsindeksen for lastebiltransport uten bom- og fergekostnader steg med 2,3 prosent fra 2. kvartal til 3. kvartal 2022. Fra 3. kvartal 2021 til 3. kvartal 2022 har de totale kostnadene uten bom- og fergekostnader steget med 17,7 prosent.

 

Stor økning i lastebilkostnadene

Delindeksen for kapitalkostnader økte med 6,7 prosent fra 2. kvartal 2022 til 3. kvartal 2022. De siste 4 kvartaler steg kapitalkostnadene som består av avskrivninger og rentekostnader med 27,4 prosent. 

Økte arbeidskraftkostnader

Delindeksen for arbeidskraftkostnader steg med 2,0 prosent fra 2. kvartal 2022 til 3. kvartal 2022. De siste 4 kvartaler økte indeksen for arbeidskraftkostnader med 2,9 prosent.

Økte øvrige kostnader

Delindeksen for øvrige kostnader steg med 2,0 prosent fra 2. kvartal 2022 til 3. kvartal 2022. De siste 4 kvartaler steg øvrige kostnader som består av administrasjon, forsikring, reparasjon og service, dekk og vektårsavgifter/ årsavgifter med 7,6 prosent.

Svak økning på dieselprisene

Prisutviklingen på diesel førte til at drivstoffindeksen økte med 0,5 prosent fra 2. kvartal 2022 til 3. kvartal 2022. De siste 4 kvartaler steg drivstoffindeksen med 46,5 prosent.

Drivstoffindeksen er basert på selskapenes priser på truck-diesel som blir hentet inn fra de største drivstoffleverandørene. Det blir beregnet et gjennomsnitt for de tre månedene i kvartalet.

Alle NLF-medlemmer, kan laste ned hele rapporten her

Hold av datoen!

Etter å ha lagt bak oss en tid med pandemi og nedstengning, kan NLF igjen ønske velkommen til Transportkonferansen på Holmen Fjordhotell fra 26.-28. januar.

NLF lover et godt sammensatt program hvor både sentrale politikere og viktige aktører i markedet sammen skal drøfte transportbransjens utfordringer og ikke minst legge frem mulige løsninger.

Mer informasjon om program og påmelding kommer om ikke lenge.

Les mer om dette her

Finale i kjetting NM Junior

28.-30. oktober er det klart for Oslo Motorshow på Lillestrøm. NLF vil være representert sammen med Opplæringskontoret for service og samferdsel (OSS) på stand Stand E03-17.

NLF og OSS vil organisere finale for kjetting NM junior klassen nå på lørdag 29. oktober. De som skal kjempe om førsteplassen er: Vetle Ose Almås, Mats Skrede Tesdal og Magnus Alme.

Dette blir også siste mulighet til å kvalifisere seg til finalen for klassene proff og lærling som vil gå av stabelen vinteren 2023.

Kurs i kjøre- og hviletid

Det blir kjørt fire kjøre- og hviletidskurs neste uke. Finn ditt nærmeste kurs og meld deg på:

Stryn 31. oktober 

Førde 1. november

Sogndal 2. november

Bergen 3. november

Kjettingdagen den 1. november

1. november markeres kjettingdagen.

NLF minner alle sine medlemmer om at dersom du kjører et kjøretøy med tillatt totalvekt over 3.500 kilo, må du ha med kjetting dersom du skal kjøre på veger med snø og is. I Nord Norge gjelder dette påbudet fra 16. oktober, mens for resten av landet gjelder det fra 1. november.

Last ned kjetting guiden her og ta denne med deg når du skal ut og kjøre lastebil på vinterveien.

NLF har også laget en samleside med alt du trenger å huske på før vinteren setter inn. 

Du finner siden ved å trykke her

Hvilket ansvar har de som kjøper og transporterer varene for sikkerheten?  

Hver dag leveres varer til områder der det er mange myke trafikanter - for eksempel til barnehager og skoler. Stort sett går dette bra – men dessverre ikke alltid.

I 2021 var det en ulykke i Trondheim der en fotgjenger ble påkjørt og drept i forbindelse med varelevering til en barnehage. Havarikommisjonen har gransket ulykken. De har gitt tilrådninger til kommunen – som transportkjøper – og til transportøren TINE.  

  • Hva kan vi lære av denne granskningen? 
  • Hvordan bør kommunene ta tilrådningene videre inn i sine systemer?
  • Hva kan andre kommuner lære av dette?

Trygg Trafikk inviterer til fagmøte der resultatene fra Havarikommisjonens gransking blir presentert. Vi får innlegg fra blant annet Tine og Trondheim kommune – samt en forsker som har arbeidet mye med trafikksikkerhet i virksomheter.

Dato: Tirsdag 8. november 2022
Tid: kl. 09:00 - 10:30
Sted: Digitalt på Teams eller fysisk i Tullinsgate 2, Oslo. (Maks 20 fysiske plasser) 
Alle påmeldte vil få tilsendt invitasjon til digitalt fagmøte på Teams.

Meld deg på her